H.E.R._oscars_2021
ΜΟΥΣΙΚΗ

10 αγαπημένα tracks με Oscar 

Γιορτάζοντας το Όσκαρ του Fight for You παρέα με την H.E.R., φτιάχνουμε λίστα με αγαπημένα οσκαρικά tracks επιλεγμένα απ’ τα 93 χρόνια του θεσμού.

26/04/2021

Σίγουρα διαφορετική απ’ ότι άλλες χρονιές, η απονομή των βραβείων της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών κι Επιστημών ήρθε και πέρασε την Κυριακή 26 Απριλίου, κι άφησε πίσω της το γεγονός πως οι περισσότερες οσκαρικές υποψηφιότητες της χρονιάς δεν έφτασαν ποτέ σε κινηματογραφική αίθουσα λόγω της πανδημίας Covid-19. Οι υποψηφιότητες Καλύτερου Τραγουδιού, όμως, έφτασαν μια χαρά στα αυτιά μας, αφού είχαμε μια χαρά χρόνο να απολαύσουμε την H.E.R. με το Fight for You («Judas and the Black Messiah»), τον Leslie Odom Jr. με το Speak Now («One Night in Miami…»), τους Rickard Göransson, Fat Max Gsus και Savan Kotecha με το Husavik («Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga» και την Laura Pausini με το Io Si («The Life Ahead»), αλλά και να ξεχωρίσουμε ως αγαπημένη την υποψηφιότητα της Celeste με το Hear My Voice από το συγκινητικότατο «The Trial of the Chicago 7».

Τώρα πάντως, έχοντας χαρεί την βράβευση του Fight for You από το «Judas and the Black Messiah», ελάτε να δούμε σε ποια παρέα βρίσκεται από σήμερα η H.E.R., ανατρέχοντας στις πιο αξιομνημόνευτες και αγαπημένες μας περιπτώσεις από τις νίκες Καλύτερου Τραγουδιού, από τη δεκαετία του 1930 ως και το περυσινό 2020. Φυσικά, αν και αφήσαμε πολλά απ’ έξω, όπως το Over The Rainbow, από το «The Wizard of OZ» του 1939 και το My Heart Will Go On από το «Titanic» του 1997, ή ακόμα και το Mystery of Love από τον αγαπημένο Sufjan Stevens και το «Call Me By Your Name» του 2017, αυτό δε σημαίνει πως δεν τα αγαπάμε…

10. Elton John and Bernie Taupin – (I’m Gonna) Love Me Again

(«Rocketman», 2020)

Το «Rocketman» του 2019 ήταν συγκινητικό και πανέμορφο, ενώ η τρομερή ερμηνεία του Taron Egerton στο ρόλο του Elton John του χάρισε, εκτός άλλων, και μια Χρυσή Σφαίρα. Στην ταινία που είναι τόσο biopic, όσο και μιούζικαλ, βλέπουμε όλη την πορεία του Elton John (ή αλλιώς Reginald Kenneth Dwight) προς τη δόξα, την απόρριψη από τον πατέρα του, την πολύχρονη συνεργασία του με τον Bernie Taupin, την ντροπαλή και ταυτόχρονα λαμπερή παρουσία του. Το (I’m Gonna) Love Me Again γράφτηκε από τους δύο συνεργάτες για να ντύσει το τέλος της ταινίας, με αισιόδοξο και αναζωογονητικό τρόπο, μετά τις εκτελέσεις των πρωταγωνιστών στα αγαπημένα τραγούδια του μεγάλου καλλιτέχνη ―και τους απέφερε το Oscar στην περσινή απονομή των Βραβείων της Ακαδημίας. 

9. Justin Hurwitz, Benj Pasek and Justin Paul – City of Stars

(«La La Land», 2017)

Αν και δεν κέρδισε το Oscar Καλύτερης Ταινίας (παρά τα όσα είπε ο Warren Beatty στην 89η Απονομή των Βραβείων της Ακαδημίας) το «La La Land» μας έδωσε πολλά όμορφα τραγούδια, με το γλυκόπικρο και μαγνητικό City of Stars να κερδίζει στην κατηγορία Καλύτερου Τραγουδιού, καθώς ο Ryan Gosling και η Emma Stone τραγουδούν για τα όνειρά τους και αναρωτιούνται αν η έναστρη πόλη του Los Angeles θα τους βοηθήσει να τα πετύχουν.  

8. Glen Hansard and Markéta Irglová – Falling Slowly

ONCE», 2007)

Η περίπτωση του «ONCE», αυτής της πολύ ιδιαίτερης, Ιρλανδικής low-budget μουσικής ταινίας παραμένει από τις πιο αγαπημένες των μουσικόφιλων. Το Falling Slowly είναι μόνο ένα από μια ντουζίνα πανέμορφων τραγουδιών που ακούγονται στην ταινία, όπως τα συγκινητικά If You Want Me, When Your Mind’s Made Up και All The Way Down. Οι δημιουργοί και ερμηνευτές των τραγουδιών είναι και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της ταινίας· ο Glen Hansard και η Markéta Irglová γνωρίζονται τυχαία στους δρόμους του Δουβλίνου και ξεκινούν μια μουσική συνεργασία ―μια λιγάκι διαφορετική προσέγγιση στην αληθινή τους ιστορία, που σε συνδυασμό με τη σκηνοθεσία μας δίνει λίγο την εντύπωση πως πρόκειται για ντοκιμαντέρ.

7. Elton John and Tim Rice – Can You Feel the Love Tonight?

(«Ο Βασιλιάς των Λιονταριών», 1994)

Αν και δε λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν από αρκετούς, πολλές ταινίες animation έχουν καταφέρει να κερδίσουν Βραβεία Oscar ανά τα χρόνια, με μερικά φωτεινά παραδείγματα στην κατηγορία Καλύτερου Τραγουδιού να αποτελούν τα If I Didn’t Have You του Randy Newman («Monsters, Inc», 2001) και το πιο πρόσφατο Remember Me από το «Coco» του 2017. Το εξαιρετικό «The Lion King» του 1994 στιγμάτισε την παιδική ηλικία της γενιάς των millennials, και απέφερε το πολυπόθητο Oscar στους δημιουργούς του, τον μεγάλο Elton John και τον Tim Rice. Μάλιστα, το υπέροχο Can You Feel the Love Tonight συναγωνίζονται επάξια τα άλλα κομμάτια των John και Rice, όπως το κλασικό Hakuna Matata και το Circle of Life, ενώ το score από τον Hans Zimmer μένει ακόμα στη μνήμη μας.

6. Franke Previte, John DeNicola, and Donald Markowitz –(I’ve Had) The Time Of My Life

(«Dirty Dancing,1987 )

Η δεκαετία του 1980 μας έδωσε τρομερή μουσική, κλασικές ταινίες, και εμβληματικά soundtrack ―ανάμεσά τους βρίσκονται εκτός άλλων και το What a Feeling από το «Flashdance» του 1983, και το Take My Breath Away από το «Top Gun» του 1986. Όσο για το The Time Of My Life, γράφτηκε από τους Franke Previte, John DeNicola και Donald Markowitz, και στο θρυλικό «Dirty Dancing» ερμηνεύτηκε από τους Bill Medley και Jennifer Warnes, ενώ έντυσε και την πιο εμβληματική χορευτική σκηνή της δεκαετίας, με τους Patrick Swayze και την Jennifer Grey να εκτελούν και το περίφημο άλμα. 

5. Marvin Hamlisch, Alan Bergman and Marilyn Bergman – The Way We Were

(«Τα Καλύτερά μας Χρόνια», 1973)

Το ομότιτλο τραγούδι από την ταινία «The Way We Were» του 1973 γράφτηκε από τους Marvin Hamlisch, Alan και Marilyn Bergman και ερμηνεύτηκε από τη μεγάλη Barbra Streisand στην ταινία όπου πρωταγωνιστεί με τον Robert Redford, υποδυόμενοι δύο ανθρώπους που αγαπιούνται αλλά δεν μπορούν ποτέ να είναι μαζί, είτε λόγω εξωτερικών ―ορισμένες φορές και πολιτικών― συνθηκών, είτε λόγω εγωισμού. Το τραγούδι είναι τρομερά συγκινητικό και η ερμηνεία της Streisand σπαράζει την καρδιά, ενώ μάλιστα η ίδια το συμπεριέλαβε στον 15ο, ομότιτλο δίσκο της. 

4. Henry Mancini and Johnny Mercer – Moon River

(«Breakfast at Tiffany’s», 1961)

To υπέροχο Moon River δεν είναι μόνο ένα από τα τραγούδια που άξιζαν περισσότερο το Oscar Καλύτερου Τραγουδιού, αλλά και μία από τις ομορφότερες μελωδίες που έχουν γραφτεί ποτέ ―γι’ αυτό άλλωστε και το διαλέξαμε να εκπροσωπήσει τα ‘60s, ανάμεσα σε σπουδαίους νικητές της δεκαετίας, όπως τα Raindrops Keep Fallin’ on My Head («Butch Cassidy and the Sundance Kid», 1969) και το Chim Chim Cher-ee («Marry Poppins», 1964). Το Moon River γράφτηκε από τους Henry Mancini και Johnny Mercer, και ακούστηκε πρώτη φορά στην εμβληματική ταινία «Breakfast at Tiffany’s», από την Audrey Hepburn ακουμπισμένη στο περβάζι του παραθύρου της με μια κιθάρα.

3.Ray Evans and Jay Livingston – Que Sera Sera

(«The Man Who Knew Too Much», 1956)

Το τραγούδι αυτό γράφτηκε από τον Ray Evans και τον Jay Livingston, και τους κέρδισε το τρίτο τους Oscar Καλύτερου Τραγουδιού, για την ταινία του Alfred Hitchock, «The Man Who Knew Too Much». Η ερμηνεία της Doris Day στην ταινία μετέτρεψε το τραγούδι σε σήμα κατατεθέν της, ενώ ο τίτλος Que Sera, Sera – Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει, έγινε μία από τις αγαπημένες φράσεις της καθομιλουμένης στις αγγλόφωνες χώρες ―αν και χρησιμοποιούνταν ήδη από τον 16ο αιώνα, μολονότι πιο λόγια. 

2. Irving Berlin – White Christmas

(«Holiday Inn», 1942)

To τραγούδι γράφτηκε από τον Irving Berlin το 1940, είτε στη La Quinta της California, είτε στο ξενοδοχείο Arizona Biltmore. Η ιστορία λέει πως είπε στη γραμματέα του: «Θέλω να σημειώσεις ένα τραγούδι που έγραψα το σαββατοκύριακο. Δεν είναι απλώς το καλύτερο τραγούδι που έχω γράψει, είναι το καλύτερο τραγούδι που έχει γράψει ποτέ κανείς». Τελικά, το White Christmas ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά από τον Bing Crosby στην ταινία «Holiday Inn», κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Τραγουδιού στη 15η Απονομή των Oscar, και παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια μέχρι σήμερα.

1.Jerome Kern and Dorothy Fields – The Way You Look Tonight

(«Swing Time», 1936)

Όταν ο Jerome Kern έπαιξε τη μελωδία που είχε στο μυαλό του για την Dorothy Fields, εκείνη άρχισε να κλαίει και δεν μπορούσε να σταματήσει, μέχρι που απάντησε με τη φράση που αργότερα έγινε ο τίτλος: The Way You Look Tonight. Το τραγούδι ερμηνεύτηκε από τον Fred Astaire στην ταινία «Swing Time» του 1936, ενώ ο ίδιος παίζει πιάνο και τραγουδά στην Ginger Rogers, και κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Τραγουδιού εκείνης της χρονιάς, ενώ οι μεταγενέστερες εκτελέσεις από Frank Sinatra και Billie Holiday παραμένουν αγαπημένες μέχρι και σήμερα.

This will close in 0 seconds

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio