queen
O PEPPER 96.6 ΘΥΜΑΤΑΙ

Οι διαμαντένιοι Queen σε 10 εμβληματικές στιγμές

Με αφορμή τα 10 εκατομμύρια πωλήσεις που έφτασε το Bohemian Rhapsody, 46 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, ανατρέχουμε στις εμβληματικές στιγμές της μπάντας που άλλαξε τη μουσική, μέσα από 10 tracks.

29/03/2021

Πρόσφατα, οι Queen έγιναν η πρώτη βρετανική μπάντα με διαμαντένιο τραγούδι, αφού το λατρεμένο Bohemian Rhapsody από το 1975 πιστοποιήθηκε πλέον και επισήμως ως «diamond» από την Recording Industry Association of America (RIAA), έχοντας φτάσει τα 10 εκατομμύρια σε πωλήσεις.

Αν και κατά την κυκλοφορία του το 1975, το Bohemian Rhapsody έφτασε στην 9η θέση στα αμερικανικά charts, επανήλθε στο προσκήνιο ως μια αναφορά της pop κουλτούρας, μέσω της κωμωδίας «Wayne’s World» του 1992 και της γνωστής σκηνής που η παρέα το ακούει στο αμάξι – εκείνη τη χρονιά, το τραγούδι εκτοξεύτηκε στη 2η θέση του Billboard Hot 100.

Πριν μερικά χρόνια, ο κιθαρίστας της μπάντας Brian May δήλωσε πως ο Freddie Mercury πρόλαβε να δει τη σκηνή πριν πεθάνει, καθώς ο δημιουργός της, Mike Myers, ήθελε την έγκρισή του για να τη συμπεριλάβει στην ταινία. Σύμφωνα με τον May, ο Mercury είδε τη σκηνή και, αν και πολύ αδύναμος, γέλασε πολύ και αναφώνησε: «Πόσο υπέροχο είναι αυτό;».

Τριάντα χρόνια μετά το θάνατο του Mercury, ο May σχολίασε πως τα νέα για το diamond status ξεπέρασαν όλα τα τρελά όνειρα που είχαν από τότε που ξεκίνησαν να παίζουν μουσική, ενώ ο ντράμερ Roger Taylor πρόσθεσε πως είναι μια υπέροχη σκέψη πως τόσοι πολλοί άνθρωποι συνδέθηκαν και αγάπησαν το τραγούδι τους.

Με αυτήν την υπέροχη αφορμή, κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στην εικοσαετή πορεία των Queen, ανατρέχοντας σε εμβληματικές στιγμές που καθόρισαν τη μουσική τους κληρονομιά.

1.1973: Keep Yourself Alive

Το πρώτο single των Queen που συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο ντεμπούτο τους, δεν είχε μεγάλη επιτυχία στα charts του 1973. Το πάντρεμα της κιθαριστικής rock με την glam αισθητική και τα pop στοιχεία ήταν σχετικά ασυνήθιστο, και οι στίχοι του Brian May είχαν μια ειρωνική διάθεση, που όμως χάθηκε με την πομπώδη ερμηνεία του Mercury. Παρ’ όλα αυτά, το NME έκανε τότε την προφητική δήλωση: «Αν οι Queen δείχνουν έστω και το μισό ωραίοι όσο ακούγονται, μπορούν να γίνουν τεράστιοι».

2. 1974: Killer Queen

Το υπέροχο Killer Queen γράφτηκε από το Freddie Mercury και κουοτάρει τη Μαρία Αντουανέτα· συμπεριλήφθηκε στον τρίτο δίσκο τους, «Sheer Heart Attack», και ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία των Queen στις Η.Π.Α., ενώ βρέθηκε και στη δεύτερη θέση στα βρετανικά charts. Η εμφάνιση της μπάντας στην εκπομπή Top of the Pops το 1974 ήταν που έδωσε την ώθηση που χρειάζονταν οι τέσσερις νεαροί για να φτάσουν στην κορυφή, με τη μαγνητική παρουσία του Mercury και το χαρακτηριστικό βάψιμο των νυχιών να κλέβουν την παράσταση.

3. 1975: Bohemian Rhapsody

H σουίτα της μποέμικης ραψωδίας δε χρειάζεται συστάσεις και περιγραφές· μισό μπαλάντα, μισό όπερα, με κιθάρες στα όρια της metal και μια ιστορία εκδίκησης―όλα αυτά σε έξι χορταστικά λεπτά. Η δισκογραφική EMI είχε διαμαρτυρηθεί αρκετά για το παράδοξο εξάλεπτο και προσπάθησε να πείσει τους Queen να μειώσουν τη διάρκεια σε κάτι πιο προσιτό και συμβατικό. Από το ‘75 και μέχρι σήμερα πάντως, όταν ακούμε το Bohemian Rhapsody, το ακούμε πάντοτε ολόκληρο.

4. 1979: Crazy Little Thing Called Love

Η μουσική ιδιοφυΐα του Freddie Mercury αναδεικνύεται σε αυτό το περιστατικό που συνέβη στο Μόναχο: ενώ έκανε το μπάνιο του, χτύπησε η ιδέα για ένα από τα τραγούδια που θα γίνονταν από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Ζήτησε μια κιθάρα, και έγραψε μέσα στη μπανιέρα τα ακόρντα και τους στίχους του Crazy Little Thing Called Love. Κατόπιν έτρεξε στο στούντιο, και ολοκλήρωσε το κομμάτι μαζί με τα άλλα μέλη της μπάντας ―το κομμάτι που σύντομα, θα γινόταν και η πρώτη Νο. 1 επιτυχία στις Η.Π.Α.

5. 1980: Another One Bites the Dust

Το κομμάτι γράφτηκε από τον μπασίστα της μπάντας, John Deacon, και συμπεριλήφθηκε στον όγδοο δίσκο των Queen, «The Game». H φοβερή μπασογραμμή παραμένει σήμα κατατεθέν της μπάντας, και τη δεκαετία του ‘80 προκαλούσε ακόμα και τους πιο βαρύθυμους τύπους στα κλαμπ να χορέψουν. Αν και άρεσε πολύ στον Mercury, ο May και ο Taylor δεν ενθουσιάστηκαν εξίσου· ήταν ο Michael Jackson εκείνος που λάτρεψε το κομμάτι σε μια συναυλία, και πρότεινε στην μπάντα να το κυκλοφορήσουν ως single ―το οποίο, τελικά, επρόκειτο να πουλήσει σχεδόν 7 εκατομμύρια αντίτυπα.

6. 1981: Under Pressure

Ο David Bowie είχε επισκεφθεί το στούντιο των Queen στο Montreux της Ελβετίας για να χαρίσει τη φωνητικά του σε κάποιο κομμάτι, όπως από ένα απροσχεδίαστο τζαμάρισμα προέκυψε εντελώς αυθόρμητα το αγαπημένο Under Pressure, που ήταν η δεύτερη Νο. 1 επιτυχία της μπάντας στα βρετανικά charts. Οι Queen το έπαιζαν σχεδόν πάντα στις συναυλίες τους, σε αντίθεση με τον Bowie που το τραγούδησε πρώτη φορά σε μια συναυλία-φόρο τιμής στο Freddie Mercury το 1992 μαζί με την Annie Lennoxκαι συνέχισε να το τραγουδά σε πολλές ακόμα συναυλίες του μέχρι που αποσύρθηκε από τις live εμφανίσεις.

7. 1984: I Want To Break Free

Στο θρυλικό μουσικό βίντεο που συνόδευσε το I Want to Break Free, μία ακόμη επιτυχία που γράφτηκε από τον John Deacon, οι Queen ―που είχαν ήδη σπάσει αρκετά στερεότυπα ως τότε― εμφανίζονται με drag και σατιρίζουν τη σαπουνόπερα Coronation Street. Το βίντεο απαγορεύτηκε στο ανερχόμενο τότε MTV, καθώς οι Αμερικανοί το έβρισκαν πολύ σοκαριστικό. Σίγουρα ο Mercury θα χαιρόταν πολύ με την ιδιαίτερη αγάπη που έχει δείξει η LGBTQ+ κοινότητα στο υπέροχο τραγούδι που μιλά για απελευθέρωση, μετατρέποντάς το σε ύμνο.

8. 1985: We Are The Champions (Live Aid)

Στη φιλανθρωπική συναυλία του Live Aid τον Ιούλιο του 1985, ανάμεσα στους Status Quo, τον Paul McCartney και τον Elton John, τον Elvis Costello, τους Dire Straits και πολλούς άλλους, οι Queen έκλεψαν την παράσταση, με μόνο είκοσι λεπτά σκηνικής παρουσίας. Η εμφάνισή τους εκείνη τη θρυλική μέρα θεωρείται από πολλούς η σπουδαιότερη της καριέρας τους, αφού τους επανέφερε στο προσκήνιο και τους απαθανάτισε για πάντα, ενώ ο Mercury με το λευκό φανελάκι άφησε εποχή, και το επικό We Are The Champions στο φινάλε τους επαληθεύτηκε.

9: 1986: Radio Ga Ga (Wembley Stadium)

Ο γιος του Roger Taylor σχολίασε ως «Radio poo-poo!» κάποιο αδιάφορο τραγούδι που άκουγε στο ραδιόφωνο με τον πατέρα του, ο οποίος το άλλαξε στο ευγενικότερο αν και εύστοχο ga ga (σαν να λέμε, ό, τι να ‘ναι), και έγραψε το εν λόγω τραγούδι ως σχόλιο για τη μουσική βιομηχανία. Ο Mercury το αγάπησε από την αρχή, και το κοινό στις συναυλίες των Queen συμμετείχε ακολουθώντας τα χειροκροτήματα στο ρεφραίν με ενθουσιασμό ―με λαμπρότερο παράδειγμα αυτή την υπέροχη εκτέλεση στο στάδιο Wembley στο Λονδίνο το 1986.

10. 1986: Who Wants To Live Forever

Στις 9 Αυγούστου του 1986, πάνω από 120,000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο φεστιβάλ του Knebworth στην Ανατολική Αγγλία για να απολαύσουν τους headliners της βραδιάς, τους Queen, και κυρίως τον σπουδαιότερο frontman της ιστορίας της μουσικής, το Freddie Mercury. Η μπάντα έκανε μία εντυπωσιακή είσοδο στο φεστιβάλ με ελικόπτερο, και έπαιξε ένα δίωρο set που έμελλε να μείνει στην ιστορία: ήταν η τελευταία συναυλία του Mercury πριν το θάνατό του. Την επόμενη χρονιά διαγνώστηκε με AIDS, και έφυγε τέσσερα χρόνια αργότερα, με τον σύντροφό του, Jim Hutton, να βρίσκεται δίπλα του ως το τέλος. Κατά μία παράξενη σύμπτωση, η συναυλία στο Knebworth δεν κινηματογραφήθηκε, εξαιτίας ενός τεχνικού λάθους.


 

This will close in 0 seconds

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio