Διαβάζουμε για την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, αποχαιρετάμε τη φαντασμαγορική Ραφαέλα Καρά και ταξιδεύουμε εικονικά σε όλο τον πλανήτη, μέσα από γεωγραφικά παιχνίδια στο διαδίκτυο.
Από τη Βαρβάρα Σαββίδη
06/07/2021
Μια πλατφόρμα μας βοηθά να βάλουμε μικρές δόσεις χαράς στην καθημερινότητά μας, ενώ μια γυναίκα 82 ετών θα ταξιδέψει για πρώτη φορά στο διάστημα, πραγματοποιώντας το όνειρο που της είχαν αρνηθεί τη δεκαετία του ’60 εξαιτίας του φύλου της. Διαβάζουμε για την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, αποχαιρετάμε τη φαντασμαγορική Ραφαέλα Καρά και ταξιδεύουμε εικονικά σε όλο τον πλανήτη, μέσα από γεωγραφικά παιχνίδια στο διαδίκτυο.
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ RAFFAELLA CARRA
Η σταρ της ιταλικής pop και disco, αλλά και της τηλεόρασης, η φαντασμαγορική show woman που προκαλούσε με τις εμφανίσεις της τη δεκαετία του ’70 και αναδείχθηκε σε gay icon, πέθανε στις 5 Ιουλίου σε ηλικία 78 ετών.
Την αποχαιρετάμε κινηματογραφικά, με μια από τις ωραιότερες σκηνές του «Xenia» (2014), της ταινίας του Πάνου Κούτρα, όπου τα δυο αδέρφια, ο Ντάνι και ο Οδυσσέας, λάτρεις της ιταλικής pop, χορεύουν το Rumore της, μέσα στο εγκαταλειμμένο Ξενία.
ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ
Με αφορμή την κατάργηση ορισμένων πλαστικών μιας χρήσης στη χώρα μας, διαβάζουμε στο Inside Story το ρεπορτάζ του Γιάννη Γορανίτη, που αναζητά απάντηση στο ερώτημα «Είναι λύση η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης»;
Η αλόγιστη χρήση πλαστικών μιας χρήσης – στην Ελλάδα είμαστε πρωταθλητές και σε αυτό, κυρίως εξαιτίας της κουλτούρας του καφέ στο χέρι -, καθώς και οι τόνοι των πλαστικών απορριμμάτων που καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες ετησίως, δεν αφήνουν περιθώρια για ημίμετρα. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε πως, «σύμφωνα με εκτιμήσεις της WWF, υπολείμματα των πλαστικών τακτικά εισέρχονται στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα και ο καθένας καταναλώνει περίπου 5 γραμμάρια μικροπλαστικών την εβδομάδα. Τα μικροπλαστικά δεν εντοπίζονται μόνο στα αλιεύματα και το θαλασσινό αλάτι, αλλά ακόμη και στον αέρα που αναπνέουμε».
Κατά πόσο όμως η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης βοηθά και ποιες εναλλακτικές υπάρχουν;
Διαβάστε το ρεπορτάζ στο insidestory.gr
ΜΙΑ 82ΧΡΟΝΗ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
«Μου έλεγαν “Είσαι κορίτσι, δεν μπορείς να το κάνεις εσύ αυτό”. Τους είπα “Δεν έχει καμία σημασία τι φύλο είσαι. Μπορείς να τα καταφέρεις, αν αυτό επιθυμείς”. Και εμένα μου αρέσει να κάνω πράγματα που δεν έχει κάνει ποτέ κανένας άλλος.»
Σε λίγες μέρες η Ουάλι Φανκ, 82 ετών σήμερα, θα καταφέρει να κάνει το μεγάλο της όνειρο πραγματικότητα και δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό της.
Η Ουάλι Φανκ είχε εκπαιδευτεί για αστροναύτισσα τη δεκαετία του 1960, αλλά δεν έγινε δεκτή για την αποστολή των πρώτων Αμερικανών στο διάστημα εξαιτίας του φύλου της, ενώ όπως αναφέρει η ίδια, της είχαν πει πως κατά τις δοκιμασίες στις οποίες είχε υποβληθεί είχε κάνει την καλύτερη δουλειά από όλους.
Η 82χρονη γυναίκα επιλέχθηκε από τον Τζεφ Μπέζος για να τον συνοδεύσει στο διάστημα ως η «επίτιμη καλεσμένη του», σε πτήση της εταιρείας του Blue Origin στις 20 Ιουλίου. Με αυτόν τον τρόπο, η Ουάλι Φανκ θα γίνει το πιο ηλικιωμένο πρόσωπο που θα ταξιδέψει στο διάστημα, όπως ανακοίνωσε την 1η Ιουλίου η εταιρεία.
Μέλη της Αποστολής Mercury 13, συμπεριλαμβανομένης της Wally Funk (δεύτερη από αριστερά), 1995. Φωτογραφία: NASA/AP
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΘΕΡΙΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ο ιστορικός θερινός κινηματογράφος ΑΒ στα Άνω Πατήσια άνοιξε από τις 2 Ιουλίου και επανασυστήνεται ως χώρος πολιτισμού, με τη στήριξη του Δήμου Αθηναίων.
Οι εκδηλώσεις που έχουν ανακοινωθεί για το καλοκαίρι περιλαμβάνουν χορό, μουσική, παιδικές παραστάσεις αλλά και μια κινηματογραφική προβολή του «Μεροκάματου του Τρόμου» σε συνεργασία με το Athens Open Air Film Festival.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, ο κινηματογράφος είχε κλείσει το 1990 όταν πουλήθηκε το επιβλητικό διώροφο αρχοντικό στην οδό Θεοτοκοπούλου που τον φιλοξενούσε. Το 2005 ο Δήμος Αθηναίων αγόρασε το σύνολο της ιδιοκτησίας, προκειμένου να διασώσει ένα στολίδι της αστικής ιστορίας της πόλης και να το επιστρέψει σήμερα στη γειτονιά και τους κατοίκους της.
Ο θερινός κινηματογράφος ΑΒ, μαζί με το γειτονικό πάρκο Κλωναρίδη – Φιξ που αναμορφώθηκε πρόσφατα, δημιουργούν στα Πατήσια δύο σημεία αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Πληροφορίες για το πρόγραμμα εκδηλώσεων εδώ.
ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ;
Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν διάφορες πλατφόρμες που συνδυάζουν τα εικονικά ταξίδια με το παιχνίδι και καλούν να μαντέψουμε ποια τοποθεσία στον πλανήτη είναι αυτή που βλέπουμε, με πιο γνωστή ίσως την ιστοσελίδα GeoGuessr.
Πρόσφατα ανακαλύψαμε και το Virtual Vacation το οποίο είναι ένα αντίστοιχο παιχνίδι ανακάλυψης τοποθεσιών που δίνει τη δυνατότητα επιλογής ενοτήτων εστιασμένων σε συγκεκριμένες ηπείρους ή χώρες, σε σημαντικά μνημεία ή παραθαλάσσιες πόλεις, σε χιονισμένα τοπία ή τοποθεσίες σε νυχτερινές λήψεις, με ένδειξη δυσκολίας για την κάθε ενότητα. Κλικάροντας την ενότητα της επιλογής σου, εμφανίζεται ένα βίντεο από κάποια τοποθεσία στον κόσμο και ξεκινάς να μαντεύεις με βάση τα στοιχεία που παρατηρείς (γλώσσα στις πινακίδες καταστημάτων και δρόμων, αρχιτεκτονική, ντύσιμο, κλπ).
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΡΑ
To NPR (το εθνικό δημόσιο ραδιόφωνο των ΗΠΑ) έφτιαξε μια πλατφόρμα την οποία αποκαλεί «joy generator» (γεννήτρια χαράς) μέσω της οποίας προτείνει διαφορετικούς τρόπους να ξαναβρεί κανείς το αίσθημα της χαράς, μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένες ιδέες που παρουσιάζονται με ευρηματικό τρόπο. Η ουσία της ιδέας αυτής είναι πως, σύμφωνα με την επιστήμη, μπορούμε να ενισχύσουμε το αίσθημα ευδαιμονίας, δίνοντας στον εαυτό μας την ευκαιρία να απολαμβάνει συχνά μικρές στιγμές απόλαυσης.
Το δοκιμάζετε εδώ.