Bille
ΜΟΥΣΙΚΗ

In-Edit 2022

Στην οθόνη του συναντιούνται, μεταξύ άλλων, ο Nick Cave με τον Laurent Garnier, οι Beatles με την Billie Holiday και βετεράνοι ρεμπέτες με βιρτουόζους τζαζίστες.

05/05/2022

Tο In-Edit κάνει στάση στη Θεσσαλονίκη και από τις 5 μέχρι τις 11 Μαΐου 2022 υπόσχεται ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στην παγκόσμια μουσική σκηνή.

Από την πρώτη του διοργάνωση στη Βαρκελώνη, το 2003, μέχρι σήμερα, το In-Edit έχει ταξιδέψει σε δεκάδες πόλεις του κόσμου, παρουσιάζοντας πάντα τις πιο σπουδαίες ιστορίες από τα παρασκήνια της μουσικής και το όνομά του αποτελεί πλέον συνώνυμο του μουσικού ντοκιμαντέρ. Φέτος, το In-Edit Festival, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάζει για μία ακόμη φορά, στην Αποθήκη Δ’, στο Λιμάνι της πόλης, μοναδικές μουσικές ιστορίες τόσο επί της οθόνης, όσο και εκτός αυτής!

Η αυλαία ανοίγει την Πέμπτη 5 Μαΐου και για μία ολόκληρη κινηματογραφική εβδομάδα, μέχρι την Τετάρτη 11 Μαΐου, το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης γίνεται το απόλυτο σημείο συνάντησης για τους λάτρεις της μουσικής και του κινηματογράφου, με ένα πλούσιο πρόγραμμα μουσικών ντοκιμαντέρ που αποτυπώνουν σπουδαίες μουσικές ιστορίες από όλο τον κόσμο.

Οι πολυαναμενόμενες ταινίες του φεστιβάλ

Για την έναρξη του φεστιβάλ, το Λιμάνι κατακλύζουν ηλεκτρισμένες μουσικές και ξεσηκωτική ενέργεια από το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Χάρλεμ, ενός από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ στην ιστορία της Αμερικής. Το πολυβραβευμένο Summer of Soul (…Or, When the Revolution could not be televised), μας μεταφέρει με ρυθμό και συγκίνηση στο καλοκαίρι «που πέθαναν οι νέγροι και γεννήθηκαν οι μαύροι».

Στο ταξίδι της μουσικής, όμως, μπορεί να ακολουθήσει, κανείς, πολλούς δρόμους. Στο ντοκιμαντέρ The Beatles and India, οι Beatles μάς παρασύρουν σε ένα ταξίδι δημιουργίας και αναζήτησης της πνευματικής ευδαιμονίας στην Ινδία, ενώ ο Max Richter, ένας από τους πιο χαρισματικούς συνθέτες του 21ου αιώνα, μάς μυεί στο έργο του, Sleep, ένα πολύ προσωπικό έργο – μανιφέστο για έναν πιο αργό ρυθμό ύπαρξης και μια προσωπική εξερεύνηση στο πώς η μουσική αλληλεπιδρά με τη συνείδηση.

Έχοντας ζήσει πολλές ζωές σε μία, ο Moby, το παγκόσμιο είδωλο με τον εκστατικό και εξωπραγματικό ήχο, μάς παρασύρει, μέσα από τη μουσική του, στην αναζήτηση της τέλειας ανθρώπινης ευτυχίας η οποία για τον ίδιο υπήρξε βαθιά σκοτεινή, αλλά και γόνιμη, ενώ στο a-ha: The Movie, αναδεικνύεται η προκλητική, δημιουργική και ιδιαίτερη δυναμική, της πιο δημοφιλούς νορβηγικής μπάντας, με αποτέλεσμα μια ιστορία εξαιρετικής μουσικής, μεγάλων φιλοδοξιών, διαλυμένων φιλιών – και ίσως συγχώρεσης.

Ιστορία σαν αυτή που αναγκάζονται να αναλογιστούν – και να αποδομήσουν – οι New Order, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν κάτι εντελώς νέο, στο ντοκιμαντέρ – συναυλία New Order: Decades, με τον Liam Gillick και 12 διαφορετικά synthesizer σε απομονωμένα κελιά, με την ίδια ένταση που ο Laurent Garnier προσπαθεί, μπαίνοντας κρυφά, ανήλικος ακόμα, σε νυχτερινά μαγαζιά της ντίσκο, να “σκαρφαλώσει” κι ο ίδιος πάνω στη σκηνή και να βρεθεί πίσω από τις κονσόλες, κυνηγώντας το πάθος του για επικοινωνία με τον κόσμο μέσω της χορευτικής μουσικής.

Αν πάλι αναρωτιέστε πώς τρεις παράξενοι έφηβοι – μπλουζμεν – Billy Gibbons, Dusty Hill και Frank Beard- από το Τέξας, έγιναν ένα από τα πιο αγαπημένα συγκροτήματα στον κόσμο, διατηρώντας παράλληλα ένα σουρεαλιστικό μυστήριο που συνεχίζει να ιντριγκάρει τους θαυμαστές 50 χρόνια μετά την ίδρυση του συγκροτήματος, το φιλμ ZZ Top: That Little Ol’ Band From Texas, δίνει όλες τις απαντήσεις.

Με γυναικείο άρωμα

Έντονη, στο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι και η γυναικεία παρουσία. Γυναίκες πρωτοπόροι της ηλεκτρονικής μουσικής. Γυναίκες που αψηφώντας τα στερεότυπα και τα κατεστημένα της εποχής τους πρωτοστάτησαν στη μουσική σκηνή και μίλησαν ανοιχτά για τα πιο σημαντικά ανθρωπιστικά ζητήματα. Γυναίκες που ξεπέρασαν ακραίες δυσκολίες προκειμένου να διαμορφώσουν την καριέρα, την ταυτότητα και την κληρονομιά τους με τους δικούς τους όρους. Γυναίκες που βίωσαν την απόλυτη καταξίωση αλλά και την πιο σφοδρη σύγκρουση με την ιστορία. Γυναίκες ακτιβίστριες και πολιτιστικά είδωλα, μα πάνω από όλα γυναίκες μουσικοί! Η Billie Holiday, η Sinéad O’ Connor, η Tina Turner, η Patti Smith και οι Sirens από τον Λίβανο, θα διηγηθούν με ξεχωριστό τρόπο μερικές από τις πιο συναρπαστικές μουσικές ιστορίες.

Αναλυτικά τα ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ:

Summer of Soul (…OR, WHEN THE REVOLUTION COULD NOT BE TELEVISED)
(Ahmir Thompson | 2021 | USA | 118 min. )

To καλοκαίρι του ‘69, στο «Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Χάρλεμ», τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν ζωντανά θρυλικά ονόματα όπως οι B.B King, Mahalia jackson, Sly and the Family Stone, Stevie Wonder, Nina Simone και δεκάδες άλλοι. Το «Καλοκαίρι της Σόουλ» έμεινε σκανδαλωδώς χαμένο για μισό αιώνα μέχρι που σήμερα, επιτέλους, το ανασύρει στην επιφάνεια ο Questlove των Roots, παραδίδοντας ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ που πλημμυρίζει με ρυθμό και συγκίνηση, ένα φιλμ για το καλοκαίρι «που πέθαναν οι νέγροι και γεννήθηκαν οι μαύροι» και συνάμα μια από τις καλύτερες ταινίες συναυλίας όλων των εποχών. Μέγα Βραβείο της Επιτροπής και Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Σάντανς.

Bille
(James Erskine | 2019 | USA | 96 min.)

Για την αυτοκρατορική θέση και κεφαλαιώδη σημασία της Μπίλι Χόλιντεϊ στην ιστορία της μουσικής έχουν γραφτεί πολλά. Για την ταραχώδη και τραγική ζωή της, όμως, από τα βάναυσα παιδικά της χρόνια μέχρι τον πρόωρο θάνατό της σε ηλικία 44 ετών, τα ερωτηματικά παραμένουν άφθονα μέχρι σήμερα. Τις απαντήσεις επιχειρεί να δώσει τώρα ένα πολύτιμο ντοκιμαντέρ, αντλώντας από αμέτρητες ώρες ηχογραφημένων συνεντεύξεων με στενούς φίλους, συγγενείς και σπουδαίους συνεργάτες της (όπως Τσαρλς Μίνγκους, Κάουντ Μπέισι και ο Τόνι Μπένετ,) οι οποίες χρονολογούνται από τη δεκαετία του ‘79 κι όμως έρχονται για πρώτη φορά στο φως, από σπάνιες εξομολογήσεις της ίδιας της Lady Day και από αρχειακό υλικό που προκαλεί ανατριχίλα, συλλαμβάνοντας κάτι από το συγκλονιστικό ερμηνευτικό της μεγαλείο.

The Beatles and India
(Ajoy Bose, Peter Compton | 2021 | UK | 95 min.)

Μια μοναδική καταγραφή του αστείρευτου έρωτα ανάμεσα στους Beatles και στην Ινδία, ο οποίος ξεκίνησε πριν από μισό και πλέον αιώνα. Σπάνιο υλικό, ηχογραφήσεις και φωτογραφίες, μαρτυρίες και σχόλια ειδικών μαζί με υλικό από τα ρεπεράζ σ’ αυτή τη μακρινή χώρα ξαναζωντανεύουν το συναρπαστικό ταξίδι του Τζορτζ, του Τζον, του Πωλ και του Ρίνγκο, από το μεγαλείο της δημοσιότητας και τη ζωή τους στη Δύση σ’ ένα απομονωμένο μοναστήρι των Ιμαλαΐων, όπου κατέφυγαν προς αναζήτηση της πνευματικής ευδαιμονίας που θα πυροδοτούσε ένα ανεπανάληπτο δημιουργικό ξέσπασμα. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική έρευνα του πώς η Ινδία καθόρισε την εξέλιξη του σπουδαιότερου ροκ συγκροτήματος και την πρωτοποριακή συμβολή του στο πλησίασμα δύο τόσο διαφορετικών πολιτισμών.

Moby Doc
(Rob Gordon Bralver | 2021 | USA | 92 min.)

Από την ταπεινή γέννησή του στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης το 1965 μέχρι τη στρατοσφαιρική του άνοδο σε παγκόσμιο σταρ, ο Moby είχε μια εκπληκτικά δυναμική και ιδιότυπη καριέρα. Το «Moby Doc» είναι μια εξίσου δυναμική και ιδιότυπη ταινία, που δεν εξετάζει μόνο τη ζωή και τη φήμη του Μόμπι, αλλά και τις μάχες του με τον αλκοολισμό και τον εθισμό στα ναρκωτικά, καθώς και τη συνεχή αναζήτησή του για νόημα και σκοπό. Γυρισμένο σε μεγάλο βαθμό στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες. Το «Moby Doc» περιλαμβάνει επίσης αρχειακό υλικό από το παρελθόν του Moby, καθώς και συνεντεύξεις και παραστάσεις με τους φίλους και μέντορες του David Lynch και David Bowie. Το «Moby doc» είναι εξίσου συναρπαστικό και ευάλωτο, χρησιμοποιώντας έναν πραγματικά μοναδικό φακό για να τεκμηριώσει μία απίστευτα περίεργη και συναρπαστική ζωή και καριέρα ενός ατόμου.

Laurent Garnier: Off the Record
(Gabin Rivoire | 2021 | UK | 90 min.)

Αυτό το συναρπαστικό μουσικό ντοκιμαντέρ εξερευνά τη γέννηση και την άνοδο της techno μουσικής μέσα από τα μάτια ενός από τους πρωτοπόρους της: του αναγνωρισμένου Γάλλου DJ Laurent Garnier. Μέσα από εικόνες αρχείου που δεν έχετε ξαναδεί και πλάνα από την πρόσφατη παγκόσμια περιοδεία του Laurent, θα ζήσετε ένα εξαιρετικά οικείο πορτρέτο ενός παθιασμένου πρωτοπόρου που ακολούθησε το πάθος του ενάντια σε όλες τις πιθανότητες και τελικά βοήθησε να πραγματοποιηθεί μια μουσική, κοινωνική και πολιτική επανάσταση.

Sirens
(Rita Baghdadi | 2022 | USA, Lebanon | 77 min.)

Η Λίλας και τα υπόλοιπα μέλη της thrash metal μπάντας Slave to Sirens (η Σέρι, η Μάγια, η Άλμα και η Τατιάνα) ζουν με μεγάλα όνειρα και ελάχιστες ευκαιρίες κάπου στα περίχωρα της Βηρυτού. Όταν η μπάντα τους εμφανίζεται σε ένα βρετανικό μουσικό φεστιβάλ αλλά δεν βρίσκει την απήχηση που περίμεναν, η Λίλας επιστρέφει στον Λίβανο πιο ευάλωτη από ποτέ. Παράλληλα, η περίπλοκη φιλία μεταξύ της Λίλας και της έτερης κιθαρίστριας, της Σέρι, αρχίζει σιγά σιγά να ραγίζει. Το μέλλον της μπάντας, της χώρας και των ονείρων της είναι αβέβαιο και η Λίλας διχάζεται. Πρέπει να αποφασίσει πώς θα χειριστεί τον ηγετικό της ρόλο, και όχι μόνο ως frontwoman της μπάντας, αλλά και ως νεαρή γυναίκα που παλεύει να αυτοπροσδιοριστεί εντός των συνόρων του Λιβάνου, μιας περιοχής της Μέσης Ανατολής τόσο σύνθετης όσο και ο ψυχισμός κάθε μέλους της μπάντας.

Patti Smith Electric Poet
( Sophie Peyrard, Anne Cutaia | France | 2022 | 54 min.)

Η Πάτι Σμιθ προσγειώνεται σε ηλικία είκοσι δύο ετών στη Νέα Υόρκη, πάνω στις στάχτες της μετα-χίπικης κουλτούρας, και διαταράσσει όλες τις νόρμες: τις κοινοτοπίες του ροκ εν ρολ, την υπερβολικά πεζή ποίηση, την ολοένα και πιο ελιτίστικη κουλτούρα και την περιοριστική ιδέα του φύλου. Στη διάρκεια της πεντηκονταετούς καριέρας της, κάνοντας μόνο μία εμπορική επιτυχία, κατόρθωσε το ακατόρθωτο: έμεινε στη συλλογική μνήμη ως ζωντανός θρύλος, χωρίς να απομακρυνθεί ποτέ από το κοινωνικό περιθώριο. Ως γνήσια εκπρόσωπος της πανκ ιδεολογίας, αντιμετωπίζει την τέχνη ως πολιτική δύναμη και την ελευθερία ως αναγκαιότητα.

ZZ Top: That Little Ol’ Band from Texas
(Sam Dunn | 2019 | UK, Canada, USA | 91 min.)

Σε παραγωγή της βραβευμένης με Emmy Banger Films, το ντοκιμαντέρ “ZZ TOP: THAT LITTLE OL’ BAND FROM TEXAS” αφηγείται την ιστορία του πώς τρεις παράξενοι έφηβοι – μπλουζμέν – Billy Gibbons, Dusty Hill και Frank Beard- έγιναν ένα από τα πιο αγαπημένα συγκροτήματα στον κόσμο, διατηρώντας παράλληλα ένα σουρεαλιστικό μυστήριο που συνεχίζει να ιντριγκάρει τους θαυμαστές και να προσελκύει τους θεατές 50 χρόνια μετά την ίδρυση του συγκροτήματος. Η ταινία ενισχύθηκε από ειλικρινείς συνεντεύξεις του συγκροτήματος, αρχεία που δεν έχει ξαναδεί, κινούμενα σχέδια, μαρτυρίες διασημοτήτων (Billy Bob Thornton, Joshua Homme και άλλοι) και μια οικεία παράσταση στο θρυλικό Gruene Hall που γυρίστηκε αποκλειστικά για αυτό το ντοκιμαντέρ. Στο τέλος, οι ZZ TOP THAT LITTLE OL’ BAND FROM TEXAS ξετυλίγουν την εξαιρετική ιστορία μιας μπάντας της οποίας την εικόνα γνωρίζουμε, αλλά την ιστορία της όχι.
Trailer

Tina
(Dan Lindsay, Tj Martin | 2021 | USA | 118 min.)

Η απόλυτη ωδή σε μια παγκοσμίου φήμης σταρ, και ταυτόχρονα το τρυφερό πορτρέτο μιας γυναίκας που ξεπέρασε ακραίες δυσκολίες προκειμένου να διαμορφώσει την καριέρα, την ταυτότητα και την κληρονομιά της με τους δικούς της όρους. Από την αρχή της πορείας της ως βασίλισσας της R&B ως τις περιοδείες που έσπασαν κάθε ρεκόρ προσέλευσης τη δεκαετία του 1980, η Τίνα Τέρνερ σηκώνει την αυλαία και μας προσκαλεί στην ιδιωτική της σφαίρα. Η ταινία, αποκαλύπτοντας τους πιο μύχιους αγώνες και τις προσωπικές της στιγμές της Τέρνερ, συνιστά μια ανεπανάληπτη, συγκλονιστική μαρτυρία για μια από τις σπουδαιότερες αγωνίστριες της σύγχρονης μουσικής.

Max Richter’s : Sleep
(Natalie Johns | 2020 | UK | 99 min.)

Η ταινία ακολουθεί τον καταξιωμένο συνθέτη και μουσικό Max Richter και τη δημιουργική του σύντροφο, καλλιτέχνιδα και βραβευμένη με BAFTA σκηνοθέτρια Yulia Mahr, καθώς περιηγούνται σε μια φιλόδοξη παράσταση του περίφημου 8ωρου έργου του SLEEP σε μια υπαίθρια συναυλία στο Λος Άντζελες, ενώ ταυτόχρονα εξερευνούν την προέλευση και τον αντίκτυπο αυτής της πρωτοποριακής σύνθεσης.

Nothing Compares
(Kathryn Ferguson | 2022 | USA | 97 min.)

Η ιστορία της εκπληκτικής ανόδου μιας τραγουδίστριας παγκοσμίου φήμης, Σινέντ Ο’ Κόνορ και πώς η έντονη και εικονομαχική προσωπικότητά της, την οδήγησε στην εξορία από τη mainstream ποπ. Εστιάζοντας σε προφητικά λόγια και πράξεις κατά τη διάρκεια μίας πενταετίας (1987-1992), η ταινία αντικατοπτρίζει την κληρονομιά αυτού του ατρόμητου και πρωτοπόρου ανθρώπου, μέσα από μία σύγχρονη οπτική.

New Order : Decades
(Mike Christie | 2018 | UK | 89 min)

Μία μοναδική ευκαιρία να Εν μέρει συναυλία, εν μέρει ντοκιμαντέρ, η ταινία ακολουθεί τις προετοιμασίες των θρυλικών New Order για την αναδιοργάνωση της περίφημης συνεργασίας τους με τίτλο “So It Goes” με τον εικαστικό καλλιτέχνη Liam Gillick και την δωδεκαμελή ορχήστρα – φοιτητών μουσικής – με συνθεσάιζερς. Πρόκειται για μια μπάντα που σπάνια κοιτάζει προς τα πίσω, ωστόσο γι’ αυτό το έργο, έπρεπε να αναλογιστούν και να αποδομήσουν την ιστορία τους, προκειμένου να δημιουργήσουν κάτι πολύ νέο, από την πρώτη τηλεοπτική παράσταση των Joy Division μέχρι την ενσάρκωση των New Order. Η ταινία περιλαμβάνει μια σειρά από συνεντεύξεις με την ίδια τη μπάντα καθώς και με τους στενούς συνεργάτες που συντέλεσαν στη δημιουργία αυτού του εγχειρήματος. Τέλος, προβάλλονται ερμηνείες από κομμάτια των Joy Division όπως Shadowplay, Atmosphere, Disorder και Decades καθώς και των New Order Blue Monday, The Perfect Kiss, Bizarre love Triangle, Subculture και Your Silent Face.

a-ha The Movie
(Thomas Robsahm, Aslaug Holm | 2021 | Norway, Germany | 108 min.)

Η νούμερο ένα επιτυχία των a-ha με τίτλο Take On Me, εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και πολυπαιγμένα τραγούδια της τελευταίας χιλιετίας. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί το συγκρότημα για μια περίοδο τεσσάρων ετών, και μοιράζεται μαζί μας την πραγματική ιστορία του πώς τρεις νεαροί άντρες έκαναν ένα άπιαστο όνειρο πραγματικότητα, σκαρφαλώνοντας με φαντασμαγορικό τρόπο στην θέση νούμερο 1 του Billboard στις ΗΠΑ, το 1985, με το κομμάτι Take on me. Σχεδόν 35 χρόνια μετά την ανακάλυψη τους, οι a-ha εξακολουθούν να ερμηνεύουν με μαγευτικό τρόπο στη σκηνή τη μελαγχολική και διαχρονική μουσική τους. Μπορεί να γυρίζουν τον κόσμο με τις περιοδείες τους αλλά οδηγούν σε ξεχωριστά αυτοκίνητα και μένουν χωριστά στα παρασκήνια. Συναντιούνται μόνο στη σκηνή κάνοντας το μοναδικό πράγμα που αγαπούν. Η ταινία απεικονίζει προσεκτικά τη προκλητική, δημιουργική και προσωπική δυναμική μιας ομάδας τριών ατόμων. Μία ιστορία εξαιρετικής μουσικής, μεγάλων φιλοδοξιών, διαλυμμένων φιλιών – και ίσως συγχώρεσης.

This Much I Know to Be True
(Andrew Dominik | 2022 | UK | 101 min.)

Το «This Much I Know To Be True» εξερευνά τους δημιουργικούς συσχετισμούς και τα τραγούδια των τελευταίων δύο studio άλμπουμ των Κέιβ και Έλις, «Ghosteen» (Nick Cave & the Bad Seeds) και «Carnage» (Nick Cave & Warren Ellis). Γυρισμένη σε Λονδίνο και Μπράιτον τον περασμένο χρόνο, η ταινία καταγράφει τις δύο πρώτες συναυλιακές παρουσιάσεις των δίσκων από το μουσικό ντούο, ενώ περιλαμβάνει, επίσης, σπέσιαλ εμφάνιση από την επιστήθια φίλη και μακροχρόνια συνεργάτη τους Μαριάν Φέιθφουλ. Οι θεατές θα μάθουν για τη διαδικασία που ακολούθησε ο Νικ Κέιβ για το γράψιμο των «The Red Hand Files». Πρόκειται για έναν ιστότοπο όπου οι θαυμαστές του διάσημου τραγουδιστή-τραγουδοποιού γράφουν διάφορες ερωτήσεις προς εκείνον με τον Κέιβ να απαντάει επιλεκτικά σε κάποιες από αυτές, μέσω επιστολών που δημοσιεύονται στην ίδια σελίδα. Η ταινία θα επισκεφτεί, επιπλέον, το εργαστήρι όπου ο Νικ Κέιβ δημιουργεί μια σειρά από γλυπτά που αναπαριστούν τη ζωή του διαβόλου. Η συγκεκριμένη σειρά περιγράφεται ως «ένα πορτραίτο της ζωής όλων μας καθώς περνάμε από την αθωότητα στην εμπειρία, εναρμονισμένοι με το σύμπαν και την ατέρμονη απώλεια, αντιμέτωποι, εν τέλει, με τη δική μας θνητότητα».

Markos
(Νίκος Σκαρέντζος | 2019 | Ελλάδα, Serbia, Italy | 93 min.)

Μία παρέα μουσικών ταξιδεύουν στη Σύρο για να συμμετάσχουν σε ένα αφιέρωμα προς τιμήν του Μάρκου Βαμβακάρη. Παράλληλα με αυτό το ταξίδι, συνθέτες, μουσικολόγοι και καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο αναδεικνύουν τη σημαντική κληρονομιά του μουσικού στον 21ο αιώνα. Ένα ντοκιμαντέρ για την επιρροή του Μάρκου στο σύγχρονο ηχοτοπίο της Ευρώπης.

Σπασμένος Ήχος
(Φοίβος Κοντογιάννης | 2021 | Ελλάδα | 80 min.)

Παρακολουθώντας τη μουσική εξέλιξη του μπουζουκιού, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί μια ιστορική, μουσική επισκόπηση, καθώς και μια πολιτισμική και κοινωνική αποτύπωση της εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, μέσα από συνεντεύξεις μεγάλων προσωπικοτήτων της σύγχρονης ιστορίας του οργάνου, σε συνδυασμό με σπάνιο αρχειακό υλικό.

What happened in Larissa? A Music Story About Nat Birchall
(Δημήτρης Παπαδόπουλος, Ιωάννης Κολαξίζης | 2021 | Ελλάδα , UK | 72 min.)

Ο Νατ Μπέρτσαλ είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της βρετανικής τζαζ σκηνής. Ο Κώστας Βουλτσίδης είναι ο εμπνευστής του Duende Jazz Bar στη Λάρισα το 2009. Το ντοκιμαντέρ ανιχνεύει τις διαδρομές τους και επικεντρώνεται στη δημιουργία του δίσκου ορόσημου Nat Birchall Quintet: Live in Larissa, ο οποίος έτυχε παγκόσμιας αποδοχής το 2014 από κοινό και κριτικούς. Ένας δίσκος που έγινε η αφορμή μιας βαθιάς ανθρώπινης σχέσης και δημιούργησε νέες προοπτικές στην καριέρα του αντισυμβατικού καλλιτέχνη Nat Birchall. Είναι η χρονιά που πολλοί μουσικόφιλοι αναρωτήθηκαν: «Πού είναι η Λάρισα; Τι έγινε στη Λάρισα»;

Dimitris Skyllas: AFTERPOP
(Δημήτρης Ζιβόπουλος | 2022 | Ελλάδα| 54 min.)

Από τα ελληνικά βουνά ως τις εμβληματικές σκηνές του BBC, ο 35χρονος provocateur συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας φανερώνει τα μυστικά της μουσικής του δημιουργίας στο σήμερα. Ο τελετουργικός μουσικός, το party animal και όλη η ζωή μεταξύ αυτών των δύο. Μια πρωτοβουλία με όραμα να σπάσει τα στερεότυπα της κλασικής τέχνης στην ποπ κοινωνία.

Περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα του In-Edit Greece.

This will close in 0 seconds

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio