13/05/2019
Στο περίπτερο της Λιθουανίας που με το «Ήλιος και Θάλασσα» κατάφερε να ξεχωρίσει ως έργο αφύπνισης για την οικολογική καταστροφή του πλανήτη, χάρισε η κριτική επιτροπή της 58ης Μπιενάλε εικαστικών της Βενετίας το πρώτο βραβείο εθνικής συμμετοχής.,
Τον χρυσό Φοίνικα για τον καλύτερο καλλιτέχνη η επιτροπή επέλεξε να απονείμει στον καλλιτέχνη Άρθουρ Τζάφα.
Σημαντική διάκριση για την κυπριακή εικαστική σκηνή, η τεράστια επιτυχία της Χάρις Επαμεινώνδα, που έλαβε Αργυρό Λέοντα Υποσχόμενου Νέου Καλλιτέχνη.
Άποψη από το περίπτερο της Λιθουανίας, με τίτλο «Ήλιος και Θάλασσα»
Το σκεπτικό των βραβείων
Σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής της Μπιενάλε, υπό τον διευθυντή της, Πάολο Μπαράτα, και την πρόεδρό της, Στέφανι Ρόζενταλ, το πρώτο βραβείο δόθηκε στο λιθουανικό περίπτερο, με το έργο – περφόρμανς «Ήλιος και Θάλασσα» (Sun & Sea – Marina), για το πνεύμα πειραματισμού που αποπνέει, με την ευρηματική χρήση μιας μπρεχτικής όπερας, με διαδραστικό τρόπο και χρησιμοποιώντας εθελοντές για να ενσαρκώσουν τις μορφές καθημερινών προσώπων.
Όπως αναφέρεται στην περιγραφή του έργου, «πρόκειται για μία οπερατική περφόρμανς για 13 φωνές, με εσένα μέσα στην εικόνα– ή καλύτερα ακόμα να το παρακολουθείς από ψηλά. Μια παραλία, ένας λαμπερός ήλιος, μαγιό με έντονα χρώματα και ιδρωμένες παλάμες. Κουρασμένα σώματα, απλωμένα στη ραστώνη σε ένα μωσαϊκό από πετσέτες. Φαντάσου σποραδικές φωνές παιδιών, να γελούν και τον ήχο ενός βαν με παγωτά στο βάθος. Οι μουσικός ρυθμός των κυμάτων – σε αυτή την συγκεκριμένη παραλία, όχι αλλού».
Άρθουρ Τζάφα: ο καλύτερος καλλιτέχνης της Μπιενάλε
Τον χρυσό Φοίνικα για τον καλύτερο καλλιτέχνη η επιτροπή επέλεξε να απονείμει στον Άρθουρ Τζάφα για το έργο του «Το Λευκό Άλμπουμ», που αποτελεί μία υβριδική σύνθεση δοκιμιακού χαρακτήρα.
Ο Τζάφα επιχειρεί ένα σχόλιο πάνω στο φυλετικό ζήτημα, χρησιμοποιώντας πρωτότυπα πλάνα, με πρωταγωνιστές τους φίλους και τους οικείους του καλλιτέχνη και αποτολμά να θίξει την καθημερινότητα και τα αντικρουόμενα συναισθήματα, ακόμη και αγάπης, που γεννιούνται μέσα από τα βιώματα μίας κοινωνίας που χαρακτηρίζεται από τη βιαιότητα.
Η Χάρις Επαμεινώνδα
Η Χάρις Επαμεινώνδα συμμετείχε μαζί με 78 ακόμη καλλιτέχνες στη διεθνή κεντρική έκθεση της φετινής Μπιενάλε με τίτλο «May You Live In Interesting Times», έχοντας επιλεγεί από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της 58ης Διεθνούς Έκθεσης Τέχνης Βενετίας, Ραλφ Ρούγκοφ.
Ο Αργυρός Λέοντας απονέμεται στη Χάρις Επαμεινώνδα «για τους προσεκτικά κατασκευασμένους ‘καταιγισμούς’ εικόνων, αντικειμένων, κειμένων, μορφών και χρωμάτων που είναι χτισμένα από μνήμες, ιστορίες και φανταστικές συνδέσεις, για να μας δείξει ότι το προσωπικό και το ιστορικό μπορούν να συμπιεσθούν σ’ ένα ισχυρό όσο και ελεύθερο πλέγμα πολλαπλών εννοιών».
Η 39χρονη Επαμεινώνδα, που ζει και δημιουργεί στο Βερολίνο, το 2007 είχε αντιπροσωπεύσει την Κύπρο στην 52η Μπιενάλε της Βενετίας μαζί με τον Τουρκοκύπριο καλλιτέχνη Μουσταφά Χουλούσι.
Ο Ρούγκοφ, ο πρώτος Βρετανός επιμελητής που ανέλαβε ποτέ την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μπιενάλε, είχε επιλέξει για τη φετινή κεντρική έκθεση 16 Αμερικανούς, καθώς επίσης έξι καλλιτέχνες από την Κίνα και τρεις από την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Βρετανία.
Η τελετή απονομής των βραβείων της 58ης Διεθνούς Έκθεσης Τέχνης πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου 2019, στο Ca ‘Giustinian της Βενετίας. Μετά από εισήγηση του επιμελητή της 58ης έκθεσης με τίτλο «May You Live In Interesting Times», Ralph Rugoff, το διοικητικό συμβούλιο της La Biennale di Venezia, υπό την προεδρία του Paolo Baratta, απένειμε επίσης το Χρυσό Λέοντα για την συνολική προσφορά του στην τέχνη (Lifetime Achievement) στον Jimmie Durham (ΗΠΑ).
Τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή αποτελούν φέτος οι Στέφανι Ρόζενταλ (πρόεδρος- Γερμανία), Ντέφνι Αγιάς (Τουρκία/ Ολλανδία), Κριστιάνα Κόλου (Ιταλία), Σουντζούνγκ Κιμ (Κορέα) και Χάμζα Γουόκερ (ΗΠΑ).