A Beatless World Pepper 966
ΜΟΥΣΙΚΗ

A Beatles(s) World

04/07/2019

Πως θα ήταν η ζωή του Mick Jagger, του Elton John και των Oasis αν δεν υπήρχαν οι Beatles?

Ο front man και ιδρυτικό μέλος των Rolling Stones, θα δούλευε σε κλιμάκιο της Νέας Υόρκης, ο Elton John θα έπαιζε σε κάποιο underground bar παίζοντας διασκευές του Frank Sinatra, kai Perry Como, και τα αδέλφια Gallagher, Liam kai Noel, θα είχαν προβλήματα με το νόμο λόγο των ατίθασων νιάτων τους.

Οι Beatles δεν δημιούργησαν μόνο πρωτοποριακή μουσική που μπόρεσαν οι μεταγενέστεροι καλλιτέχνες να επηρεαστούν από αυτήν αλλά έθεσαν τις βάσεις και το momentum, για τα Pop Idol και για μια κοινωνική επανάσταση.

Oι Fab Four, κατάφεραν να γεφυρώσουν μέχρι ένα σημείο, τη σχέση μεταξύ των λευκών και των έγχρωμων ανθρώπων της δυτικής κοινωνίας. Η μουσική τους επηρεασμένη από τον ήχο έγχρωμων καλλιτεχνών, και με το παρουσιαστικό ενός λευκού boy band, αποτέλεσε τον ιδανικό συνδυασμό για το απόλυτο Pop culture idol.

Pop Culture

Πως θα ήταν ο κόσμος χωρίς τους Beatles και την επιρροή τους στην ποπ κουλτούρα. Ο Ααρον Κοπλαν Αμερικανός συνθέτης είχε πει: Αν θες να μάθεις για τη δεκαετία των 60ς παίξε τη μουσική των Beatles. Το 1964, καταγράφηκε ένα ρεκόρ στην Αμερική, για τη μεγαλύτερη τηλεθέαση ενός προγράμματος. Στις 9 Φεβρουαρίου, εμφανίστηκαν οι Beatles στο “The Ed Sullivan Show” και σύμφωνα με μετρήσεις, 73 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τη πρώτη εκπομπή, θεωρείται ακόμα μια από τις εκπομπές με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση. Ήταν η στιγμή που τα «σκαθάρια» απέκτησαν την τεράστια φήμη πέρα από τον Ατλαντικό, και έφεραν την επανάσταση στη δεκαετία του ’60 που κρατάει έως και σήμερα.

Από το 1955 και έπειτα οι έφηβοι της εποχής θεωρούν ότι η δική τους χρονική περίοδος είναι μοναδική, οι Beatles όμως κατάφεραν να ενώσουν όλες τις ηλικίες, και να σηματοδοτήσουν μία εποχή με τη μουσική και τις προσωπικότητες τους που δεν είχε και έχει δει ο κόσμος. Μέσα σε ένα βράδυ τέσσερις νέοι με αστεία μαλλιά έγιναν το σύμβολο της Ποπ Κουλτούρας, και άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο η μουσική- οι τέχνες και η κοινωνία θα λειτουργούσε.

Η Beatle-mania

Πιο διάσημοι και από τον Χριστό..Ήταν η ατάκα του John Lennon, σε συνέντευξή του το 1966, όταν οι Beatles είχαν πλέον φτάσει στο Πικ της καριέρας τους, έχοντας επηρεάσει πλέον τη μουσική βιομηχανία, σειρά είχε η Pop κουλτούρα. Τα μακριά μαλλιά, το ντύσιμο και το προφίλ ενός boy band το πρώτο στην ιστορία της μουσικής βιομηχανίας, δημιούργησε μια νέα τάση τη Beatle-mania. Με τον Βινταλ Σασουν, στο ρόλο του καπετάνιου του Hair Style, ήταν οι πρώτοι που έφεραν τη μόδα των μακριών μαλλιών στους άντρες.

Εφημερίδα του Σικάγο της εποχής είχε γράψει: τα μακριά μαλλιά των Beatles, σηματοδοτούν την αρσενικότητα σε μία μορφή που δεν τρομάζει τις έφηβες κοπέλες. Το συγκεκριμένο Hair Style, έγινε μόδα στα 60ς, και διαρκεί μέχρι και σήμερα, αν κανείς αναλογιστεί τα κουρέματα τις Cameron Diaz και της Helen Mirren. Ως το πρώτο επίσημο boy band, στις αρχές του 60’, οι κοπέλες ούρλιαζαν στη θέα των σκαθαριών και τα αγόρια προσπαθούσαν να τους μιμηθούν.  Οι Beatles άνοιξαν τις πόρτες για τα μεταγενέστερα boy band, όπως οι Jackson 5, New Edition, και Backstreet Boys, φανταστείτε λοιπόν έναν κόσμο που οι άντρες δεν είχαν μακριά μαλλιά και δεν υπήρχαν boy bands.

Bruce Springsteen: “Αν δεν υπήρχε ο John Lennon, όλοι θα ήμασταν σε ένα πολύ διαφορετικό μέρος” 

Ο Bruce Springsteen ήταν 14 χρονών όταν πρώτη φορά άκουσε τους Beatles να παίζουν το “Twist and Shout” από τον δίσκο “Introducing the Beatles”, ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει να παίζει κιθάρα, και να δημιουργεί τη δική του μουσική. Σε συνέντευξη που παραχώρησε το 1980 στα πλαίσια της συναυλίας στη Φιλαδέλφεια της Αμερικής λίγο καιρό μετά τη δολοφονία του John Lennon στις 8 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, «το αφεντικό» είχε πει: «Είναι δύσκολη νύχτα να βγει κανείς και να παίξεις σήμερα όταν έχεις χάσει τόσα πολλά, το πρώτο κομμάτι που έμαθα στη ζωή μου ήταν το “Twist and Shout” των Beatles. Αν δεν υπήρχε ο John Lennon, όλοι θα ήμασταν σε ένα πολύ διαφορετικό μέρος σήμερα, εγώ μπορεί να μην είχα γίνει ποτέ μουσικός». Φανατικός οπαδός των «σκαθαριών» ο Bruce Springsteen, προσπάθησε να συνεργαστεί με τους Beatles για περίπου 5 δεκαετίες, ώσπου το 2012, ο Paul McCartney, του ζήτησε να ενταχθεί στη μπάντα για τα Grammy Awards για μία συναυλία. Στο άνοιγμα της συναυλίας το «αφεντικό» είπε στο μικρόφωνο, «περιμένω από το 1964 από εσένα να με ρωτήσεις αν θέλω».

Queen: “Οι Beatles για εμάς ήταν η Βίβλος”

Πως θα ήταν σήμερα η μουσική αν στις 6 Ιουλίου του 1957 δεν τύχαινε να βρίσκονται στο ίδιο λεωφορείο ο John Lennon και ο Paul McCartney?

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το θρυλικό συγκρότημα των Queen, δεν θα είχαν δημιουργήσει τέτοιες επιτυχίες τη δεκαετία τoυ ΄70.  Επηρεασμένος από τον ήχο και τις τεχνικές των Beatles όπως και εκατοντάδες αλλά συγκροτήματα, o κιθαρίστας των Queen, Brian May σε δηλώσεις του είχε πει: «Οι Beatles για εμάς ήταν η Βίβλος, τους παρακολουθούσαμε πιστά, και τους διαβάζαμε καθημερινά για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τον τρόπο που έγραφαν και έπαιζαν μουσική».

Η τεχνική του Double Tracking, που απογείωσαν οι Queen σε μία από τις μεγαλύτερές τους επιτυχίες “Bohemian Rhapsody” είναι εφεύρεση των Σκαθαριών και προήλθε από τον δίσκο Revolver το 1966. Ο Brian May πρόσθεσε «δεν προσπαθήσαμε να ακουστούμε σαν τους Beatles, είχαμε τη δυνατότητα να πάμε τη τεχνική του Double Tracking βασισμένη στο δίσκο Revolver ένα βήμα παρά πέρα, λόγο της τεχνολογίας της εποχής και την εμπειρία, καθώς και το know how που αποκτήσαμε από τους Beatles”. «Κάνανε τόσα πολλά πράγματα πρώτοι και σωστά που άνοιξαν τους δρόμους της μουσικής για όλους μας».

Pepper 96,6

This will close in 0 seconds

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio