03/01/2019
Η όπερα «Ο βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη κλείνει τα 100 και ανεβαίνει σε μια νέα παραγωγή από τους Μουσικούς της Καμεράτας και τον Γιώργο Πέτρου, στην αυθεντική της μορφή, όπως παρουσιάστηκε στην ιστορική πρεμιέρα του 1918. Μόνο για έξι παραστάσεις από τις 5 έως τις 13 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Έχουν περάσει 100 χρόνια από το 1918 που έκανε πρεμιέρα η ελληνική όπερα «Ο βαφτιστικός».Ένα υπέροχο λυρικό έργο, που αγαπήθηκε από γενιές και γενιές Ελλήνων για την υπέροχη μουσική του και την ξεκαρδιστική του υπόθεση, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, ενός από τους κορυφαίους Έλληνες καλλιτέχνες με διεθνή ακτινοβολία. Μαζί του ένα επιτελείο λυρικών τραγουδιστών και ηθοποιών, που περιλαμβάνει τον Αργύρη Πανταζάρα, την Ελένη Σταμίδου, την Άννα Κουτσαφτίκη, τους Γιάννη Χριστόπουλο, Δημήτρη Ναλμπάντη και Μάριο Σαραντίδη.
Μαζί τους ένα δροσερό φωνητικό σύνολο που, ως αληθινοί περφόρμερ, χορεύουν τραγουδούν και παίζουν εξαιρετικά.
Ο Γιώργος Πέτρου και η σκηνογράφος/ενδυματολόγος Γιωργίνα Γερμανού τοποθετούν τον «Βαφτιστικό» σε ένα κόσμο με στοιχεία Art Decoκαι ένα εντυπωσιακό διαχρονικό σκηνικό με αέρα εποχής που θα μας ταξιδέψει στην ανέμελη Αθήνα του 1918.
Το έργο
Μετά τους δύο νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους, ο ελληνικός στρατός μάχεται στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων στα χώματα της Μακεδονίας. Όλο το έθνος προσδοκά την επικείμενη νίκη! Με τόσες μάχες στην πλάτη τους, στρατιώτες και αξιωματικοί αποζητούν να πετάξουν για λίγο το χακί, διψούν για μια στάλα έρωτα και μπλέκουν σε σκαμπρόζικες καταστάσεις με τις κυρίες στα μετόπισθεν, τραγουδώντας τις μεγάλες επιτυχίες «Στο στόμα», «Η καρδιά μου πονεί για σας» και το εμβληματικό πολεμικό εμβατήριο «Ψηλά στο μέτωπο»!
«Οι Μουσικοί της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής αποτελoύν σήμερα έναν από τους πιο δραστήριους φορείς του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Η πολυσχιδής και πλούσια δραστηριότητά τους και η φήμη τους εντός και εκτός Ελλάδας τούς τοποθετούν όχι μόνο ανάμεσα στους σημαντικότερους πυλώνες της καλλιτεχνικής ζωής της χώρας μας, αλλά τους κάνουν να ξεχωρίζουν ως ίσως οι πλέον διακεκριμένοι πρεσβευτές της μουσικής παραγωγής της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Η Ορχήστρα, γνωστή εκτός Ελλάδας με τη διεθνή της ονομασία Armonia Atenea –που υποδηλώνει και την αθηναϊκή της προέλευση–, έχει αναπτύξει αξιοθαύμαστη δραστηριότητα, στην οποία ο διεθνής Τύπος αναφέρεται συχνά ως «το ελληνικό θαύμα» (Neue Zürchner Zeitung) ή ως «το αντίδοτο εναντίον της Κρίσης» (Die Welt, Daily Telegraph)»