Imany 1
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Imany: “Οφείλω πολλά στην Ελλάδα” 

22/05/2022

Γεννημένη στη Γαλλία, με καταγωγή από τις Κομόρες, η Imany είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας μουσικά ονόματα για περισσότερο από μια δεκαετία. Την Παρασκευή 27 Μαϊου επιστρέφει στην Ελλάδα για ένα ιδιαίτερο live στο Μέγαρο Μουσικής Aθηνών.

Πώς αισθάνεσαι ότι έχεις εξελιχθεί ως καλλιτέχνης τα τελευταία χρόνια;

Imany: Νιώθω ότι δε σταμάτησα ποτέ. Ήταν μια αργή, σταθερά ανοδική πορεία. Στην αρχή τα πράγματα κινήθηκαν πολύ γρήγορα. Στη συνέχεια πήρα το χρόνο μου μεταξύ των άλμπουμ, για να κάνω διεθνείς περιοδείες. To πρώτο άλμπουμ γνώρισε επιτυχία σε όλη την Ευρώπη, το δεύτερο ήταν ακόμα πιο επιτυχημένο σε όλο τον κόσμο και τώρα, το project Voodoo Cello είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Πάντα νιώθω ότι ανεβαίνω ψηλότερα. 

Γράφεις τραγούδια για σημαντικά θέματα, που αγγίζουν ένα ευρύ κοινό. Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείς ως τραγουδοποιός;

Imany: Κάποιες φορές περιμένω οι μελωδίες να με κυριεύσουν, τις ηχογραφώ στο κινητό μου και μετά μπορεί να τις παίξω με έναν άλλο μουσικό. Στη συνέχεια, οι πρώτες λέξεις που βγαίνουν από το στόμα μου έχουν κάποιο ιδιαίτερο νόημα, γι αυτό τις καταγράφω και προσπαθώ να δομήσω ένα τραγούδι γύρω από αυτές. Βέβαια, πολλές φορές ξεκινάω να γράψω ένα ερωτικό τραγούδι, αλλά στην πορεία η διαδικασία με οδηγεί σε ένα τραγούδι που μιλά για παράδειγμα για τον πόλεμο. Αυτό που μου αρέσει είναι να περιγράφω εικόνες, να αφηγούμαι ιστορίες.

Επιλέγεις κάποια συγκεκριμένη περίοδο για να γράψεις το υλικό ενός νέου άλμπουμ ή είναι μια διαρκής διακασία;

Imany: Eίναι μια διαρκής διαδικασία, αλλά πρέπει να βάλω και τον εαυτό μου σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, για παράδειγμα για δύο εβδομάδες τον Ιούλιο να κάνω αποκλειστικά αυτό. Συνήθως τότε δουλεύω τους στίχους και τη μουσική ταυτόχρονα. Είναι πολύ σπάνιο να ξυπνήσω ένα πρωί, να εμπνευστώ ένα τραγούδι και να πάω κατευθείαν να το ηχογραφήσω. Αυτό συνέβαινε πριν αποκτήσω παιδιά, αλλά τώρα το πρωινό μου τους ανήκει.

Ποιοι είναι οι μουσικοί σου ήρωες; Και αν είχες την ευκαιρία να ηχογραφήσεις με έναν καλλιτέχνη που θαυμάζεις, ποιον θα επέλεγες;

Imany: Λατρεύω την Tracy Chapman, τον Bob Dylan και τη Nina Simone. Είναι οι τρεις βασικές μου επιρροές. Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που εκτιμώ αλλά δυσκολεύομαι να φανταστώ τον εαυτό μου να συνεργάζεται μαζί τους, λόγω του μεγάλου μου σεβασμού προς αυτούς. Αν o Ben Harper ήθελε να δουλέψει μαζί μου, σίγουρα έλεγα αμέσως ναι!

 

Γράφεις κυρίως μπαλάντες, αλλά σε κάθε άλμπουμ σου υπάρχει κι ένα τραγούδι που η remixed εκδοχή του έχει γίνει τεράστια χορευτική επιτυχία. Το Don’t Be So Shy, από το δεύτερο άλμπουμ, που ήταν το μεγαλύτερο hit, αλλά και το Wonderful World από το Voodoo Cello και φυσικά το You Will Never Know, το τραγούδι με το οποίο έγινες γνωστή. Πώς το εξηγείς;

Imany: Δεν έχω ιδέα γιατί έχει συμβεί αυτό. Ίσως οφείλεται στη μουσικότητα της φωνής μου. Επίσης, οι μπαλάντες δίνουν στους remixers πολύ χώρο να επιταχύνουν το tempo. Όταν έχεις ενα δυνατό τραγούδι με καλή μελωδία, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις μ’ αυτό. Να το κάνεις πιο αργό ή πιο γρήγορο. Θα παραμείνει ένα καλό τραγούδι. Δουλεύω πολύ σκληρά και είμαι πάντα απαιτητική με τον εαυτό μου. Πάντα προσπαθώ να γράψω τραγούδια που θα γνωρίσουν επιτυχία, γι αυτό και φροντίζω τα τραγούδια μου να έχούν μια έντονη μελωδία, με την οποία θα μπορείς να τραγουδήσεις ή και να σφυρίξεις!

 

Η πανδημία άλλαξε εντελώς τις ζωές όλων μας τα δύο τελευταία χρόνια. Πώς επηρέασε τη δουλειά σου, αλλά και τη ζωή σου γενικότερα;

Imany: Καθώς δούλευα για το show του Voodoo Cello ήταν κάτι περίπλοκο αλλά ταυτόχρονα μας βοήθησε. Kάθε φορά που ξεκινούσαμε να δουλέψουμε, έπρεπε να γυρίσουμε στο σπίτι και να μείνουμε εκεί, αλλά τουλάχιστον χρησιμοποίησα αυτό το διάστημα για να κάνω το project καλύτερο. Συνήθως όταν ετοιμάζεις ένα άλμπουμ ή ένα live δεν προλαβαίνεις να το δημιουργήσεις όπως θα ήθελες. Αλλά λόγω της πανδημίας, ανάμεσα στα διάφορα session είχα το χρόνο να βελτιώσω πολλά πράγματα. Στη Γαλλία τα θέατρα και οι συναυλιακοί χώροι είχαν κλείσει και δεν ξέραμε πόσο θα κρατούσε αυτή η κατάσταση. Αυτό ήταν κάτι πολύ βίαιο για πολλούς από μας, καθώς ουσιαστικά μας έλεγαν ότι ο κόσμος δεν μας χρειαζόταν πια κι αυτό δε νομίζω ότι ίσχυε. Αντιθέτως, ήταν μια περίοδος που ο κόσμος μας χρειαζόταν περισσότερο από ποτέ. Αλλά, προσπάθησα να δω τη θετική πλευρά του θέματος και να περάσω χρόνο με τα παιδιά μου, κάτι για το οποίο σε κανονικές συνθήκες δεν έχω ποτέ χρόνο, καθώς είμαι συνεχώς σε περιοδεία. 

Ο κόσμος πέρασε σε μια νέα ψηφιακή πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια, η επικοινωνία άλλαξε. Πώς βλέπεις τον τρόπο που τα κοινωνικά δίκτυα έχουν γεφυρώσει την απόσταση ανάμεσα στους καλλιτέχνες και το κοινό τους;

Imany: Είναι κάτι θετικό και αρνητικό ταυτόχρονα. Θετικό γιατί μπορεί κάποιος από την άλλη άκρη του κόσμου να μάθει τη μουσική σου. Πριν από 20 – 30 χρόνια θα ήταν κάτι πολύ δύσκολο. Θα έπρεπε να πάρεις ένα αεροπλάνο, να πας εκεί για συναυλία και ίσως κάποιοι από τους θεατές να σε γνώριζαν. Τώρα, δε χρειάζεται να πάρεις αυτό το αεροπλάνο. Μπορεί να πας στην Ασία και να ξέρουν ήδη τη μουσική σου. Eπίσης, είναι εξαιρετικό το ότι σε ωθεί να γίνεις δημιουργικός με έναν διαφορετικό τρόπο. Το αρνητικό είναι ότι τα πράγματα κινούνται πολύ γρήγορα, η προσοχή του κοινού διαρκεί πολύ λίγο.

Επίσης, σήμερα, οι δισκογραφικές εταιρείες, ή ακόμα και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και τα τηλεοπτικά κανάλια αποφασίζουν να ασχοληθούν με έναν μουσικό με βάση τον αριθμό των followers που έχει στα κοινωνικά δίκτυα. Υπάρχουν καλλιτέχνες με τεράστιο ταλέντο που για κάποιους λόγους δεν είναι γνωστοί στα social media όσο θα έπρεπε και κανείς δεν ασχολείται μαζί τους, παρότι μουσικά έχουν κάτι να προσφέρουν στην ανθρωπότητα. Αν σήμερα είσαι ένας νέος καλλιτέχνης, πρέπει να γράφεις τραγούδια, να είσαι καλός τραγουδιστής, να δουλεύεις πάνω στην εικόνα σου, αλλά αν δεν έχεις επαφή με την τεχνολογία, κανείς δεν θα μάθει ποιος είσαι. Κι αυτό είναι κάτι που δεν μου αρέσει.

 

Έχω παρακολουθήσει συναυλίες σου στην Ελλάδα κι αυτό που με έχει εντυπωσιάσει είναι η ενέργεια που φέρνεις στη σκηνή. Προσπαθείς να τη μεταδόσεις στο κοινό και δεν σταματάς παρά μόνο όταν το έχεις πετύχει. Πώς το καταφέρνεις; Τι σκέφτεσαι όταν είσαι σε ένα live;

Ιmany: Δεν ξέρω πώς το κάνω, γιατί πάντα καταλήγω εντελώς εξαντλημένη μετά από τις δύο ώρες. Νομίζω ότι μεταδίδω ακριβώς αυτό που είμαι. Όταν κάνω κάτι, το κάνω στο 100%. Δεν προσποιούμαι. Αν δεν είμαι καλά, θα τραγουδήσω ανάλογα. Αν νιώθω καταπληκτικά, θα τραγουδήσω μ’ αυτή την ενέργεια. Επίσης, εισπράττω έντονα ό,τι εκπέμπει το κοινό και ειδικά στην Ελλάδα οι θαυμαστές μου είναι πολύ γενναιόδωροι, με αγαπούν πραγματικά κι αυτό με κάνει να νιώθω πολύ ζωντανή στη σκηνή και είναι ακριβώς αυτό που βλέπετε.

To τελευταίο σου άλμπουμ ονομάζεται Voodoo Cello. Πώς προέκυψε ο τίτλος του;

Imany: Το cello είναι ένα αρχαίο, μυστικιστικό όργανο που άλλες φορές ακούγεται σαν σειρήνα, άλλες σαν ηλεκτρική κιθάρα, άλλες σαν χορωδία, πολλές φορές ακούγεται σαν να υπάρχει ένα μικρό ζώο παγιδευμένο μέσα του. Ψάχνοντας μια λέξη για να περιγράψω τη μαγεία του, επέλεξα το Voodoo, που είναι μια αρχαία, μυστικιστική, παράξενη θρησκεία, που δεν έχει καμία σχέση με όσα παρουσιάζουν οι ταινίες του Ηollywood. Έχει ως αποστολή της να κάνει τις ζωές των ανθρώπων καλύτερες, όπως άλλωστε και η μουσική και η τέχνη γενικότερα. 

Στο άλμπουμ υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία διασκευών, από ένα ευρύ φάσμα δημιουργών, από τον Jacques Brel και τους Imagine Dragons, ως τον Ed Sheehan και πολλούς ακόμα. Πώς επέλεξες τα τραγούδια του δίσκου;

Imany: Πάντα μου άρεσαν οι διασκευές, γιατί όταν ξεκίνησα να τραγουδάω, δεν είχα κλασική μουσική παιδεία κι έτσι τα τραγούδια ήταν ο τρόπος μου να γίνω η τραγουδίστρια που είμαι. Γύρισα πίσω σε τραγούδια που άκουγα στην παιδική μου ηλικία, αλλά συμπεριέλαβα και τραγούδια από άλλες γενιές. Ηχογράφησα 50 τραγούδια κι από αυτά διάλεξα εκείνα που μπήκαν στο άλμπουμ. Ουσιαστικά, είναι τραγούδια με δυνατές μελωδίες και ισχυρά μηνύματα που ήθελα να είχα γράψει η ίδια. Και αποκαλύπτουν πολύ περισσότερα για μένα, ακόμα κι από τα δικά μου τραγούδια.

 

‘Ολα αυτά τα χρόνια, στις εμφανίσεις σου στην Ελλάδα έχεις πάρει μια γεύση από όλους τους τύπους συναυλιακών χώρων. Οpen air, κλειστούς, μικρότερους και μεγαλύτερους. Στις 27 Μαϊου θα εμφανιστείς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τι θα πρέπει να αναμένουμε από σένα και τα οκτώ βιολοντσέλα;

Imany: Είναι κάτι που θα σας συναρπάσει. Θα είναι θεατρικό, αλλά και μουσικό, διασκεδαστικό, εντελώς διαφορετικό από οτιδήποτε έχετε ποτέ δει. Οι μουσικοί χορεύουν ενώ παίζουν. Και η παράσταση αφηγείται μια ιστορία. Δεν θα είναι μια συνηθισμένη συναυλία λοιπόν. Θα είναι ένα κοντσέρτο στο οποίο θα πρέπει κι εσείς ως θεατές να προσθέσετε κάτι από τον εαυτό σας, για να δείτε που θα καταλήξει. Θα είναι μια ξεχωριστή καλλιτεχνική εμπειρία. 

Υπέροχα. Πριν ολοκληρώσουμε αυτήν την ενδιαφέρουσα συζήτησή μας, θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους θαυμαστές σου στην Ελλάδα, αλλά και τους ακροατές και τις ακροάτριες του Pepper 96.6;

Imany:  Θέλω να τους πω ότι μου λείπουν πολύ. Έχω καιρό να έρθω στην Ελλάδα, ένα από τα πιο αγαπημένα μου μέρη. Οφείλω πολλά στην Ελλάδα γιατί ήταν η πρώτη χώρα στην οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία το You Will Never Know και χωρίς την Ελλάδα ίσως να μην είχα την ευκαιρία να έχω ένα τριπλά πλατινένιο άλμπουμ σε όλο τον κόσμο και γι αυτό θα είμαι για πάντα ευγνώμων.

Σ’ ευχαριστούμε πολύ Imany και αναμένουμε να σε απολαύσουμε και πάλι ζωντανά στην Αθήνα.

Imany : Σας ευχαριστώ πολύ!

This will close in 0 seconds

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio