charlies_angels_1976_pepper966
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

10 σειρές από 60s και 70s

17/01/2022

Σειρές που αγαπηθήκαν από το ελληνικό κοινό, και όχι μόνο. Οι περισσότερες από αυτές μπορεί αργότερα να έγιναν blockbuster ταινίες, αλλά τότε, στα σπάργανα της ελληνικής τηλεόρασης, τότε που υπήρχαν δύο μόνο ασπρόμαυρα κανάλια, τότε που δεν είχε ξεκινήσει ακόμα η εγχώρια παραγωγή, οι ξένες σειρές σημείωναν τρελές τηλεθεάσεις σε μια χώρα που μέσα από αυτές έριχνε κλεφτές ματιές στην αμερικάνικη και την ευρωπαϊκή κουλτούρα.

1.Οι εκδικητές (The Avengers)

Κατασκοπική βρετανική σειρά με απαράμιλλο στυλ, χιούμορ και μουσικό θέμα. Η βρετανική κομψότητα, στα καλυτέρά της μέσα από δύο κατασκόπους που αποτελούν την επιτομή του cool.

Από τις δημοφιλέστερες σειρές στην χώρα μας αν και δεν υπήρχε AGB να μετρά την τηλεθέαση τότε, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, μία αθηναϊκή εφημερίδα είχε προκηρύξει ένα διαγωνισμό για τα δημοφιλέστερα πρόσωπα, αλλά και τις αγαπημένες εκπομπές των τηλεθεατών. Στην κατηγορία Αστυνομικά σήριαλ, οι Εκδικητές ήταν στο Νο1 πάνω από τις Επικίνδυνες Αποστολές.

Το μουσικό θέμα των τίτλων έχει αλλάξει αρκετές φορές με το πιο εντυπωσιακό να κάνει πρεμιέρα στην έγχρωμη εκδοχή της σειράς . Μία σύνθεση του Laurie Johnson με τα κρουστά να ανοίγουν την σειρά στην πέμπτη σεζόν και την Diana Rigg να καίει καρδιές ως Emma Peel.

2. Οι Άγγελοι του Τσάρλι (Charlies Angels)

Οι κριτικοί της εποχής αποφάνθηκαν ότι ήταν μία σειρά που είχε υπερβολικό sexiness και καθόλου ευφυΐα. Ίσως σε αυτούς ακριβώς τους λόγους να οφείλει την τεράστια δημοτικότητα της η σειρά που έγινε συνώνυμο της ποπ κουλτούρας των 70’ς και εξελίχθηκε σε ένα από τα επικερδέστερα franchise

«Μια φορά κι έναν καιρό… ήταν τρία κορίτσια που σπούδαζαν στην Ακαδημία της Αστυνομίας… και αναλάμβαναν τις πιο ‘επικίνδυνες’ αποστολές… εγώ, όμως, τις απάλλαξα από αυτά τα ‘ριψοκίνδυνα’ καθήκοντα… και τώρα δουλεύουν για μένα. Το όνομά μου είναι Τσάρλι». Ετσι ξεκίναγαν τα opening credits που συνοδευόντουσαν από μία εντυπωσιακή φλεγόμενη γραμματοσειρά και φυσικά το μουσικό θέμα γραμμένο από τους έμπειρους στο είδος Allyn Ferguson, Jack Elliott.

Στην Ελλάδα ήταν Τρίτη 22 Νοεμβρίου του 1977, όταν προβλήθηκε στην ΕΡΤ το πρώτο επεισόδιο με τίτλο “Υπερβολική Ταχύτητα” και υπόθεση την διαλεύκανση του θανάτου μιας ραλίστριας με τις Kate Jackson, Jacklyn Smith, Farah FawcettMajors. Όπως συνέβαινε συχνά τότε στην κρατική τηλεόραση, τα επεισόδια δεν προβάλλονταν με την σωστή σειρά, έτσι κι εδώ ο πιλότος της σειράς παίχθηκε για πρώτη φορά μετά από 32 χρόνια στο TV Μακεδονία.

3. Η Λούσυ (I Love Lucy)

Μία από τις δημοφιλέστερες Αμερικανίδες κωμικούς, σίγουρα η πιο αγαπητή, η Lucille Ball, βρίσκεται πάλι στη δημοσιότητα, 33 χρόνια μετά τον θανατό της, λόγω της καινούργια ταινίας Being the Ricardos με πρωταγωνίστρια την Nicole Kidman.

To πολύ δημοφιλές μουσικό θέμα της σειράς έχει γραφτεί από τον Elliot Daniel ενώ οι στίχοι προστέθηκαν αργότερα από τον Harold Adamson για να ακουστούν μια και μοναδική φορά στο επεισόδιο «Lucy’s Last Birthday», όπου το τραγούδησε ο Desi Arnaz.

Το “I love Lucy” ξεκίνησε να προβάλλεται στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ’60 στην ΕΙΡ, και αργότερα στη δεκαετία του ’70 στην ΥΕΝΕΔ, όπου και παρέμεινε για πολλά χρόνια, ενώ ταυτόχρονα προβλήθηκαν και όλα τα αντίστοιχα TV specials. Το κοινό αγάπησε τη σειρά και της χάρισε υψηλές τηλεθεάσεις και στην χώρα μας.

4. Επικίνδυνες Aποστολές (Mission Impossible)

Αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μουσικά θέματα τίτλων αρχής. Το soundtrack υπογράφει ο Lalo Schifrin. Ηταν το 1967 όταν ο παραγωγός Bruce Geller ανέθεσε στον Lalo να γράψει το θεματικό τραγούδι για την τηλεοπτική σειρά . Οι μόνες οδηγίες που του δοθήκαν ήταν να δημιουργήσει κάτι «πολύ ελκυστικό και πολύ συναρπαστικό» Ο Schifrin έγραψε μέσα σε τρία λεπτά ένα μουσικό θέμα που πλέον θεωρείται ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών.

Ήταν Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 1967, όταν στην τότε ΥΕΝΕΔ, την ΤΕΔ (Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων ), προβλήθηκε το πρώτο … μισό επεισόδιο της σειράς, και αυτό γιατί το κόστος των επεισοδίων ήταν τέτοιο, που δεν μπορούσε να βγει σε μια προβολή, έτσι τα επεισόδια της σειράς τα έσπασαν στα δύο και παιζόντουσαν σε δύο μέρη των 25’ το καθένα! Μάλιστα το επεισόδιο που προβλήθηκε πρώτο ήταν το 27ο αντί για τον πιλότο που έδειχνε πως ξεκίνησε η ομάδα.

5. Σάιμον Τέμπλαρ (The Saint)

Μία σειρά με τις περιπέτειες του Simon Templar βασισμένη στο βιβλίο του Leslie Charteris, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για το μουσικό θέμα της σειράς. Ήταν ο Leslie Charteris (δεν εχει ελληνική καταγωγή, διάλεξε αυτό το επώνυμο από ένα τηλεφωνικό κατάλογο) , που πρότεινε, σφυρίζοντας την μελωδία στον συνθέτη Edwin Astley ο οποίος στη συνέχεια την επέκτεινε και την διαμόρφωσε.

Το 1967 η Ελληνική τηλεόραση είχε κλείσει μόλις ένα χρόνο όταν άρχισε να προβάλλεται από το κρατικό ΕΙΡ η σειρά που σύμφωνα με το πρόγραμμα της εποχής είχε βαφτιστεί Σάιμον Τέμπλαρ. Συγκεκριμένα, ήταν 9 Ιουνίου 1967, ημέρα Παρασκευή όταν στις εμφανίστηκε ο Roger Moore στις ελληνικές οθόνες κάνοντας πρεμιέρα με το 8ο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν με τον τίτλο «Ιρις». Ναι, εκείνη την εποχή προφανώς θεωρούσαν ότι η αρίθμηση δεν έχει καμία σημασία.

Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που μόλις ολοκληρώθηκε η σειρά, στις 21 Μαρτίου 1969, υπήρξε ενδιαφέρον για την επαναπροβολή των επεισοδίων. Ετσι, λίγους μήνες αργότερα, στις 5 Μαΐου, άρχισε να προβάλλεται ξανά η σειρά αυτή τη φορά με τα επεισόδια σε μια σχετική σειρά.


6. Ταξιδι στα αστέρια (Star Trek)

Μία πρωτοποριακή σειρά, με φανατικούς οπαδούς δεν μπορεί παρά να έχει μία επική εισαγωγή. Οι τίτλοι έναρξης ξεκινούν με τον διάσημο πλέον μονόλογο «To boldly go where no man has gone before!», μία φράση που έχει το δικό της λήμμα στη Wikipedia, και που η φωνή του William Shatner την απογειώνει. Τον μονόλογο ακολουθεί η μουσική του «Theme from Star Trek» (που αρχικά είχε τον τίτλο “Where No Man Has Gone Before”) μία σύνθεση του Alexander Courage το 1966.

Στην χώρα μας ξεκίνησε να προβάλεται στα τέλη της δεκαετίας του ’60 στην ΕΙΡ σημειώνοντας ρεκόρ τηλεθέασης.

Μία σειρά που δημιούργησε σταδιακά έναν μύθο, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την εξέλιξη της τεχνολογίας των επικοινωνιών, ήταν λογικό να εξελιχθεί σε franchise. Eχουν γυριστεί 11 κινηματογραφικές ταινίες, εχουν κυκλοφορήσει πλήθος μυθιστορημάτων, διηγημάτων, επιτραπέζιων και ηλεκτρονικών παιχνιδιών ακόμα και μια σειρά κινουμένων σχεδίων που προβαλλόταν στην και απο το ALTER.

7. Μικρό Σπίτι στο Λιβαδι (Little House On The Prairie)

Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές και εξακολουθεί να προβάλλεται καθώς η ΕΡΤ έχει εξασφαλίσει και τους εννέα κύκλους με 212 επεισόδια διατηρώντας το αυθεντικό ντουμπλάζ από Έλληνες ηθοποιούς.

Η σειρά άρχισε να μεταδίδεται στην ΥΕΝΕΔ στα μέσα της δεκαετίας του 70. Οι πρώτοι 8 κύκλοι επεισοδίων της σειράς (180 επεισόδια) προβλήθηκαν μεταγλωττισμένοι μέχρι και το 1982

Η μουσική του θέματος, στην έναρξη της σειράς έχει τίτλο: “Little house” και γράφτηκε και ενορχηστρώθηκε από τον David Rose. Ο Rose έγραψε για πρώτη φορά το τραγούδι για ένα επεισόδιο της Bonanza το 1971 με τίτλο “Top Hand”. Τρία χρόνια αργότερα, επιλέχθηκε ως το θεματικό τραγούδι του Little House On The Prairie!

8. Το Τζίνι και η Τζίνη (I Dream of Jeannie)

Χαριτωμένη κωμική σειρά που δημιουργήθηκε για να αντιγράψει την επιτυχία της σειράς Bewitched. Αυτό που σίγουρα πέτυχε είναι να έχει ένα πρωτότυπο μουσικό θέμα που σαμπλάρεται μέχρι σήμερα και θεωρείται ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τηλεοπτικά σήματα.

Η πρώτη σεζόν είχε ένα jazz μουσικό θέμα γραμμένο από τον Richard Wess που δεν άρεσε στον δημιουργό της σειράς τον Sidney Sheldon. Για την δεύτερη σεζόν το αντικατέστησε με μία σύνθεση του Hugo Montenegro σε στίχους του Buddy Kaye, και ήταν αυτή η μουσική που γνώρισε επιτυχία.

Στην δεκαετία του ’70 προβλήθηκαν 139 επεισόδια στην ελληνική τηλεόραση από την ΥΕΝΕΔ αλλά και αρκετά αργότερα, από το Mega τα πρώτα χρόνια του καναλιού, γύρω στο ’90 και ήταν από τις πιο δημοφιλείς σειρές αφού σημείωνε πολύ υψηλά ποσοστά τηλεθέασης.

Στα trivia της σειράς το διάσημο μπουκάλι της Jeannie ήταν στην πραγματικότητα ένα μπουκάλι ουίσκι Jim Beam, που το είχαν βάψει για να μην φαίνεται το λογοτυπό του.

9. Bonanza

Από τις μακροβιότερες γουέστερν σειρές, έπαιζε επί 14 ολόκληρα χρόνια από το 1959 μέχρι το 1973. Η μελωδία της εισαγωγής, που μιμείται άλογα που καλπάζουν, είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα σκορ της τηλεόρασης. Παραλλαγές του θέματος χρησιμοποιήθηκαν για δώδεκα σεζόν στη σειρά. Πρόκειται για ένα τραγούδι του Jay Livingston και του Ray Evans , που ενορχηστρώθηκε από τους David Rose και Bly May για την τηλεοπτική σειρά. Ο Johnny Cash ήταν ο πρώτος που ηχογράφησε μια ολοκληρωμένη version του τηλεοπτικού θέματος αλλάζοντας τους αρχικούς στίχους. Και στην Ελλάδα η σειρά αγαπήθηκε πολύ και γνώρισε μεγάλες δόξες μαζί με τα αλλά τηλεοπτικά χιτ της εποχής όπως Μάννιξ, Φυγάς, Πέιτον Πλέις και Μάχη.

10. Οι αντίζηλοι (The Persuaders)

Ήδη η ιδέα για τη σειρά είχε ξεκινήσει από τον “Άγιο” και οδήγησε σε αυτήν την συνύπαρξη του Roger Moore και του Tony Curtis. Δυστυχώς μετά από 24 επεισόδια η σειρά σταμάτησε γιατί παρόλο που γνώριζε μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη δεν κατάφερε να κατακτήσει το Αμερικανικό κοινό. Οι φήμες λένε ότι οι δύο τους δεν τα πήγαιναν και πολύ καλά μεταξύ τους στα γυρίσματα και ότι η αποτυχία της σειράς στην Αμερική επηρέασε τον Curtis που είδε την καριέρα του να ολισθαίνει, σε αντίθεση με τον Roger Moore που αποδέχθηκε την πρόταση να γίνει ο νέος James Bond γνωρίζοντας νέες δόξες.

Το μουσικό θέμα της σειράς αποτελεί μία από τις πιο εμπνευσμένες στιγμές του John Barry και μαζί με την οπτικοποίηση των αρχικών τίτλων αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση της αισθητικής του ’70.

Στην Ελλάδα, οι Persuaders ονομάστηκαν Αντίζηλοι και η σειρά προβλήθηκε ολοκληρωμένη από την ΕΙΡΤ το 1974.


Με πληροφορίες από: lolanaenaallo.blogspot.com / tvhistory.wordpress.com / in.gr / tovima.gr5 / retromaniax.gr

This will close in 0 seconds

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio